Медия без
политическа реклама

Лъснаха разминавания в дипломите по испански на Пламен Георгиев (документи)

Той хем е изкарал курс за ниво "В1", хем в парламента е подал информация, че го владее на по-ниско равнище - "А1"

28 Авг. 2019Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Появи се разминаване между документите, удостоверяващи нивото на владеене на испански език от доскорошния председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и назначен за консул във Валенсия Пламен Георгиев. Това става ясно от материал на bTV по темата.

Един от мотивите в петицията на българи, живеещи във Валенсия, срещу назначаването на Георгиев бе, че той не владее добре испански. Вчера премиерът Бойко Борисов обаче го защити по следния начин: "Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди. С милиарди задържани и конфискувани средства. С няколко езика. Има достатъчна езикова подготовка".

В автобиографията на Георгиев, публикувана в сайта на Народното събрание, пише, че той има ниво на владеене на испански език "А2".

Нивото "А2", според европейските критерии за познания по езици, означава: "Мога да общувам при изпълнението на лесни и обичайни задачи, които изискват само лесен и пряк обмен на информация по познати теми и дейности. Мога да участвам с кратки реплики, дори и да не разбирам достатъчно, за да водя като цяло последователен разговор". А експертите приемат за владеене на език нивата от "В1" нагоре.

Днес вестник "24 часа" пък публикува сертификат на Пламен Георгиев за владеене на испански език, ниво "В1". В него пише, че той е преминал 140-часово обучение, за да придобие нивото.

Датата на издаване на сертификата е 2 март 2017 г.

Това обаче означава, че бившият шеф на КПКОНПИ е придобил по-високото ниво "В1" почти година преди Народното събрание да впише официално на сайта си, че уменията на Георгиев по испански са на ниво "А2", което е станало на 8 февруари 2018 г.

Няма яснота защо, когато е бил предложен за председател на КПКОНПИ, Пламен Георгиев е спестил информацията, че владее испански език на задоволително ниво, а вместо това е вписал, че познанията са му базови.

И още нещо. Езиковата школа, издала сертификата на Георгиев за ниво "В1", е "Никанор" ООД. През 2016 г. тази фирма изпълнява обществена поръчка за "Провеждане на чуждоезиково обучение по испански език", възложена от КПКОНПИ. Договорът с нея е подписан от Пламен Георгиев и от главния счетоводител на Комисията Снежина Стефанова.

Пламен Георгиев така и не е отговорил на телефонните позвънявания на bTV, за да коментира неяснотите.

  

Още по темата