facebook
twitter

Горещи новини

Литургия по каски бе отслужена в "Нотр Дам"

Това бе първата служба в катедралата след големия пожар отпреди два месеца
651
БНТ

В парижката катедрала "Нотр Дам" беше отслужена първата литургия след големия пожар преди два месеца, който частично я разруши. На литургията присъстваха 30-ина души, тъй като храмът все още е затворен за посещение. Хората, сред които свещеници, доброволци и работници по ремонта, бяха изрично поканени. Всички присъстващи бяха с каски, като предохранителна мярка. 

Литургията бе отслужена от архиепископа на Париж Мишел Опти, а датата не бе случайно подбрана - 15 юни е празник, на който се чества освещаването на олтара на "Нотр Дам".

Пожарът, избухнал точно преди два месеца - на 15 април, предизвика истински шок и вълна от солидарност в целия свят. катедралата е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

В момента между 60 и 150 работници продължават да стабилизират конструкцията на катедралата. От обещаните от дарители веднага след пожара 850 милиона евро обаче са събрани едва 9%. Амбицията на президента на Франция Еманюел Макрон е разрушената част на катедралата да бъде отново построена до пет години.

Ключови думи:

Нотр Дам, литургия
9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Париж пак чисти оловото край "Нотр Дам"

14.08.2019

286 1
Еколози съдят Париж за отравяне след пожара в Нотр Дам

31.07.2019

116
270 млн. евро са събрани за реконструкция на "Нотр Дам"

25.07.2019

235 2

Коментари

peniko

А противогазите и наметалата защо са забравили?

Доц.Трътлев

Литургия по каски? Звучи като литургия по бански. Машалла на преводача, освен ако не се шегува.

Delius
снимка на Delius

Т'ва литургия ли е, бе, бозеее, бозкеее...

 

А какви литургии е имало ено време:

 

""Моментът, когато затворниците от килия № 16 бяха отвеждани по долни гащи в параклиса, винаги беше тържествен. Обличането им беше свързано с риска, че някой от тях ще се загуби. Тия двадесет чифта бели долни гащи заставаха като ангели под амвона. Някои, на които се беше усмихнало щастието, дъвчеха намерените по пътя угарки, тъй като естествено те нямаха джобове и нямаше къде да ги скрият.

 

Наоколо стояха останалите затворници от гарнизонния затвор и се любуваха на двадесетте чифта долни гащи под амвона.

Там вече се беше изкачил фелдкуратът, подрънквайки с шпорите си.

 

— Habacht! — извика той. — Наааа — молитва, всички да повтарят след мене! А ти там отзад, хаймана такава, не се секни в ръката си, намираш се в храма господен, ще заповядам да те затворят. Ха да видим, вагабонти с вагабонти, дали не сте забравили „Отче наш“? Дайте да опитаме… Е, знаех си аз, че няма да върви. Къде ти, вие и „Отче наш“! Да ви паднеха така две порции месо със салата от фасул, че да се наплюскате, па да легнете по корем в кревата и да почнете да си човъркате носа и да не мислите за господа бога — това е манджа за вас, а, не съм ли прав?

От висотата на амвона той погледна двадесетте бели ангели по долни гащи, които се забавляваха не по-зле от останалите. Отзад играеха на „месо“.""

Курти влезе

От какъв зор пък точно в изгорялата черкова трябва да се прави литургия?

МногоУмен
снимка на МногоУмен

За едни хора литургията е “зор” . А за други хора - духовна потребност.

First Strike

От какъв зор пък точно в изгорялата черкова трябва да се прави литургия?

За демонстрация. Както когато Меркел и Оланд се бяха хванали за ръце и обикаляха Париж. Ако вярваме на Светото Писание, Господ едва ли харесва това. 

Геле

За демонстрация. Както когато Меркел и Оланд се бяха хванали за ръце и обикаляха Париж. Ако вярваме на Светото Писание, Господ едва ли харесва това. 

Сигурно затова са с каски.... 

First Strike

С каски са, щото вярата им е слабичка. 

Supertramp
снимка на Supertramp
Амбицията на президента на Франция Еманюел Макрон е разрушената част на катедралата да бъде отново построена до пет години... Бях в Париж преди месец на екскурзия и специално групата минахме около сите-то. Катедралата си е съвсем цяла и няма нищо "разрушено". Просто покривът е изгорял и шпилкта липсва. Горе са опасали много участъци с пана и скелета и работят , има натрупани материали пред фасадата. Но катедралата си е цяла-целиничка , изключено ремонтът на покрива да струва повече от стотина милиона евро. И какви пет години ? При добра организация , могат да го оправят за два сезона.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×