facebook
twitter

Горещи новини

Фандъкова обяви премахването на "перките" от "Граф Игнатиев"

Тук говорим за безопасност. Това е най-важният приоритет за мен, обоснова решението столичният кмет
3658
Илияна Кирилова

Търси се нов вариант за обезопасяване на движението по ремонтираната ул. „Граф Игнатиев” в София. Станалите известни като „перки на акули” каменни блокове ще бъдат премахнати, след като няколко души се спънаха и нараниха. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти.

„Възложила съм на главния архитект и проектантите да проучат възможностите за смяна. Тук говорим за безопасност. Това е най-важният приоритет за мен. Ще направим всички усилия доброто изпълнение на проекта да не пострада, но да бъдат подменени с други варианти на обезопасяване, защото да оставим трамвая да се движи без обезопасителни съоръжения също е опасно“, заяви Фандъкова.

Докато бъдат избрани новите ограничители сегашните остават по улицата.

 

Малко по-рано днес гражданската организация "Спаси София" призова "перките" да бъдат премахнати незабавно. Оттам съобщиха, че са внесли официално предложение до зам.-кмета по транспорт, Дончо Барбалов  и до комисар Тенчо Тенев, началник отдел Пътна полиция към СДВР, в което активистите посочват различни варианти за замяна на опасните ограничители с по-подходящи, съобщиха от организацията.

Ето какво се казва в предложението:

"Както несъмнено ви е известно, елементите предназначени да отделят трамвайното трасе от пешеходното движение станаха причина за разгорещен обществен дебат. Добавени в проекта, поради липса на законова дефиниция за споделена пешеходно-трамвайна улица, те се явяват временно решение до окончателното приемане на публикувания проектозакон за движение по пътищата. Освен, че първоначалният им вид беше променен неколкократно след крайно негативната обществена реакция, нашата организация, както и други експерти, граждански организации и граждани предупреждавахме, че те са опасни. Основните причини за това са:

– Ограничителите са в цвят близък до този на настилката и не се открояват от заобикалящата среда. При невнимание, това може да доведе до спъване и падане;

– Ограничителите са с неподходяща за подобен тип елементи височина, заради което не попадат в зрителното поле;

– Ограничителите са с остри ръбове, което допълнително увеличава риска от сериозни наранявания при спъване и падане върху тях.

За краткото време, от тяхното поставяне, се случиха поредица от инциденти, два от които попаднаха и в националните медии."

От организацията предлагат един от следните варианти:

1. Тактилни ограничители от неръждаема стомана, монтирани върху съществуващата настилка.

Според организацията това е най-подходящият вариант за осигуряване на адекватно визуално разграничаване с оглед на ниската цена, бързия и лесен монтаж и без компрометиране на вече положената настилка. Освен, че няма да бъде причина за неприятни инциденти с пешеходци, неговото прилагане ще има и най-малък негативен визуален ефект върху средата. Подобни елементи са широко разпространени в пешеходни зони. Допълнително предимство е, че може да бъде избран светлоотразителен модел, който да подобри видимостта и безопасността през тъмната част на денонощието.

2. Подмяна на ивица от съществуващите плочи с такива в различен, открояващ се цвят.

Освен монтирането на допълнителни елементи, вариант за решение е отбелязване на габарита на трамвайното трасе с ивица настилка в достатъчно контрастен цвят. По този начин ще бъде създадено ясно и трайно визуално разделение. Недостатък на този вариант е необходимостта от извършване на допълнителни ремонти.

3. Полагане на настилка идентична с тази на ул. "Цар Иван Шишман".

Избраните да маркират границата между тротоара и пътното платно, фабрично скосени плочи от бял камък, са достатъчно ясни и безопасни за пешеходците и съвместими, както с дефиницията за споделени пешеходно-трамвайни зони в предстоящата корекция на ЗДвП, така и с изискванията на актуалната нормативна база. Макар, че прилагането на подобно решение е обвързано с преработка на настилките, считаме че то е най-устойчиво.

"Въпрос на време е на ул. "Граф Игнатиев" да се случи сериозен инцидент, ако настоящите ограничители не бъдат заменени с по-подходящи. Следващият спънал се пешеходец може да попадне под колелата на преминаващ трамвай. Всяко действие след подобен инцидент ще е твърде закъсняло, затова ви призоваваме да реагирате превантивно и да отстраните допуснатата грешка сега", завършват от "Спаси София".

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фандъкова скри ключова информация за "Графа"
Научен екип ще изследва конструкцията на релсовия път по "Граф Игнатиев"

13.06.2019

2297 27
Проектант и изпълнител спорят кой е виновен за "Графа"

Коментари

Страници

ЛАФЪРДИЕВ

Когато падна жената, Фандъчка и сие казаха - " Кво толкова е станало.. Убави са ни перките.." Сега пак ще кажат същото.. 
И ще чакаме някой от МАТРЯЛА да се спъне и падне под трамвая.. 
Тъй де.. Я отрязана ръка, я крак на плочките да има.. Ама най-доволни в общината ша останат черва по тротоара да се видят. Как цапат убавите им перки.. Тогаз може и да се замислят за махане..

скайспирит

И журналята - също. Някои от тях налитат като лешояди да показват кървища. Материала има правото да е информиран. 

Просто не е истина какви гьонсурати има в Столична община... Явно се имат за недосегаеми и съвсем са загубили чувство за самосъхранение. Думам им, че идват местни избори 2019, но вероятно Цецо вече е преброил бюлетините и затова са толкова нагли. 

ЕДИТ:

Имало е и друг инцидент. Коментар от ФБ:

Krasimira Ionova Преди наколко дни видях човек с нарушено зрение и бастунче за ориентиране как падна и си разби носа. Бастунчето не откри перката. Човекът вървеше по Г(р)афа и пресичаше Раковска. Беше изплашен и кървящ.

 

Не ми се мисли, какво ще става, когато официално отворят улицата. Иначе аФторЪ на това безумие се изцепи  "Защото така е много хубаво и много ми харесва. Аз съм проектант - имам това право.". 

Augereau

Младежите от Спаси София са активни, градивно критикуващи и с конкретни идеи как трябва да изглежда един модерен европейски град. И свеж контрапункт на нафталинените лелички и чичаци в общината, които хем нямат никакво усещане за естетика и градоустройство, хем искат да краднат възможно най-много от всеки проект.  

 

Затова, следете Спаси София във Фейсбук и споделяйте техните постове, за да се вдига възможно най-много шум около безобразните ремонти и проекти в София. 

muro04

Какво пречеше да сложат най-обикновени колчета, каквито има пред всяко училище?

Доц.Трътлев

Както си беше преди.

Пантелей

Ами, аку, се хлъзне (ПазиБоже) някой завеян пенсионер и попадне под трамвая?

И му " останат  червата по тротоара да се видят" ?

П.П. 

"...

Съборихме стария полусрутен дъсчен стобор и почнахме да копаем основи малко по-навътре, според плана на улицата. Минава Тотьо Чушката, спира се при работниците и дума:

— Какво сте заровили като кокошки още в тъмно из градината бре?

— Ограда ще правим — обажда се майсторът, — нова ограда.

— Ха, туй беше кусурът! Чунким не можеше да постегнете старата за няколко години още.

— Не беше по план. Задължили ги. Кметът заповядал — обяснява майсторът.

— Ха, кметът! И те, настоятелите, завчас го послушали. Пусто дърво! Че какво представлява кметът от себе си? Кой го е турил на това място? — Народът, аз, ти, ний! Кметът бил заповядал. Гледай ти ум!

И като поема надолу към кафенето, продължава да мърмори:

— Карайте, карайте, ще видим де ще му излезе краят! "

R.Atkinson

Я-а-а-а, НПО-тата и гъзетката освен грантополучатели били и корумпирани КЛИЕНТЕЛИСТИ

 

Махнете "перките" за да минаваме с колите си!

Evasion

Много са си убави перките, нека си седат там. фандъкова вика София нямало да е същата без тях, сега идват туристи от близо и далеч, само и само да ги зърнат...за миг поне... пък който от тях има късмет, може и да се фрасне в някоя... и на въпроса на кметичката: Лошо ли се ударихте, гражданино? може да и отвърне: Е ти перката, Удари се по-добре...

Васик

Фандъкова е предсказуема. Тя ще удължи ремонта до нова година и няма да махне ограничителите, а ще сложи допълнително полицаи с патрулки, за да пазят хората от ограничителите. Това ще направи ходенето пеша по улицата абсолютен ад.

GrH

Толкова нескопосано е гербавото управление на ДПС, че и пластелин да им дадат, ще се порежат с него😉 Защо не продължи г-жа Фънди да бучи столичните улици с поцинкованите си колци, които след досег с плъх или врабец се изкривяват, ами й трбваше да се прави на гранитен дизайнер с тези перки :)

Invisible

   А парите за смяната от къде ще дойдат?

   Кога най-после някой чиновник ще плати за некадърност и безотговорност?

САТЪР
снимка на САТЪР

абе нямали  фъндъка  таз акула  да майнитИ?

Nashenec

ГЕРБ в действие - изборите идват !

Хулиган

Научи се момата от Боко, как се дава заден ход...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/11/27/graf-ig...

Sapienti_sat

Не знаех какви са тези тактилни ограничители та се порових...

 

Тактилната плоча с релефна повърхност улеснява движението на хора с увреждания, като дебелината от 8 cm, гарантира устойчивостта на изделията не само на пешеходни, но и на натоварвания от леки и тежкотварни автомобили.

Има смисъл, според мен.

GrH

Поредното безумие, което софиянци трябва да платим отново. Или пък архитектът, дето "прави това, което му хареса", ще се бръкне този път в собствения си джоб, за да плати той идиотските "перки", които насади по Графа. Дано сега не маркират трамвайното трасе с картофи /и Доган намери малко по-неулави слуги, с които да ни управлява/.

sneaky_humanoid

Що за измислица е това... Която тема четеш, тя ти изскача в малко прозорче...

 

Ми нали вече я чета...

Evasion

 Ще направим всички усилия доброто изпълнение на проекта да не пострада

Т.е. досегашното изпълнение на проекта е добро? Ти да видиш... акъла ми не побира какво ли би било лошото изпълнение...

Ад мин

След като отсвириха Крусев, вече е добро, ама за зла беда злите младежи късат живо месо от фъндъка. Сега кво, Дончо ли ше опере пешкира?

Johnny2965

Решението е намерено от времето на Наполеон и затова името му е френско - нарича се бордюр!!!

Звън®
снимка на Звън®

Подновявам старото си предложение за премахване на "колците" по Графа, съобразено с изискванията на Пътна полиция:

 

1. "Колчетата" се премахват. Върху тях скулпторът Ставри Калинов изобразява сцени от градското ежедневие по Графа. Примерен сюжет -  разсеян пенсионер се е спънал от каменно блокче. Той лежи на паважа, продуктите му от пазарската торба са разпилени между релсите. Атлетичен младеж му се притичва на помощ, миг преди самият той да бъде повален на земята от връхлитащ го трамвай 10. След това произведенията се продават на търг.

 

2. На мястото на отстранените колци, върху основа със сигнален цвят,  се поставят хоризонтални дислеи. Върху тях пробягва предупредителен текст, като "Анушка вече е разляла олиото! Ако искаш главата ти да не се търкулне между релсите, бЕгай от Графа!"

 

3. Спешно се сформира се кучешки охранителен взвод. Членовете му ще се подбират от общинските кучкарници чрез конкурс. В журито трябва да участват кинолози от столична община, МВР и циркови дресьори. 

Задача на взвода е охрана на трамвайната линия по "Граф Игнатиев". При приближаване на трамвай те ще са длъжни да прогонят всички пешеходци извън демаркационната линия. Позволени средства - облайване и ухапване, не по-високо от глезена.

 

4. Кучетата от състава на взвода ще носят полицейски жилетки, потвърждаващи статута им на служители на общинска полиция. Върху тях ще има и зона за реклама на търговци, чиито магазини са разположени на охраняваната улица.

duch

Конструктивно предложение за да не се батисат залудо перките да се поставят до всяко отсечено дърво в Западния парк, който да се преименува в БЕЗХАБЕРНА ТЪПОТА като добавката кметска общинска или герберска не е задължителна

R.Atkinson

Фандъкова обяви премахването на "перките"

Браво на Фандъкова! Браво на НПО! Сигурен бях, че ще успеят!

Сега другарите от ГЕРБ ще могат да минават спокойно по графа с джиповете си, Цецо ще стига светкавично до Министерството, за да е още по-демократична тиквовината ни!

 

Погледнете само никовете на поплювковците по перките и всичко става кристално ясно.

PlaNed
снимка на PlaNed

Тук говорим за безопасност. Това е най-важният приоритет за мен. 

Милата, разбра какво и говорят чак СИГА!

Мисли точно като учителка на деца с специални потребности, а и е поверен 1.5 милионен град...

 

УмноКрасивЧуств...

ПО-БЕ-ДА! ПО-БЕ-ДА! Победихме цяло кръвожадно стадо акули на руския граф Игнатиеф, от което пострадаха невинни граждани, хибридната атака е спряна, но хибридната война продължава. 

Диагностик

Чета коментарите и си мисля, че някои са се спънали и без ограничители. 

seyko

Аз също често забелязвам, че както си върват хората, пропадат я шахта, я в

канализация или зейнала дупка. Разсеяни и кахърни хора.

Васик

Практично ще е сегашните ограничители да се разрежат още един път на две и да се продават на чуждестранни туристи като части от Берлинската стена (с малко кръв върху тях, за да е по-автентично, кръвта може да се набави от софиянци пешеходци за десетина дни).

Johnny2965

Ако целта е била да се препятства движението на автомобили, то е могло вместо тези недомислени "зъби", да се поставят ярко оцветени стълбове, стърчащи поне метър, за да не се спъват минувачите (макар че и на тях ще се намери някой да се "вдене").

Invisible

   Безотговорно харчене в такива мащаби май не е имало до сега.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×