Медия без
политическа реклама

Фандъкова иска ново обсъждане на плана за Борисовата градина

21 Юни 2019
Илияна Кирилова

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага Подробният устройствен план на Борисовата градина да се преработи и да се проведе процедура по ново обществено обсъждане, съобщава "Дневник".

Общественото обсъждане на плана приключи на 19-и юни, а Столичната община е насрочила заключителната дискусия за приключването му за 26-и юни. На общественото обсъждане на плана на 5 юни бяха направени редица възражения. От инициативата "Зелени закони" на Сдружение на изследователски практики заявиха, че е необходимо проектът да бъде върнат за основно преработване, а дискусията на 26-и юни да не бъде "заключителна", а начална "за неслучилия се досега дебат за реалните цели на парк "Борисова градина" и нуждите на гражданите на столицата, а не на частните собственици, придобили имоти в и около парка".

Сред предложенията на Фандъкова са да не се възстановява сградата на Климатичното училище по архивни данни, а теренът да се запази като част от зелената система на Борисовата градина, конната база и базата на "Спортна София" да се запазят на местата, на които са, да не се допуска никакво ново строителство на сгради за създаване на "Музей за зелена памет" на мястото на автокъща "Капитолия", да не се допуска застрояване в имота на съществуващия преди години ресторант "Тенекиите" и др.

В свое становище Фандъкова припомня, че през 2014 г. Столичният общински съвет е решил изработването на проекта за Подробния устройствен план да се възложи след провеждане на публичен конкурс. Сред определените от общинарите принципи са да не се допуска ново строителство в парка, намесата в резерватната част да е само за реставрационни или консервационни дейности и да бъде решен проблемът със съществуващите обекти - частна собственост в полза на общественото им ползване, се посочва в позицията. Според столичния кмет заданието на плана показва "ясната политическа воля за запазване на парка и законовото спиране на всякакви инвестиционни намерения от страна на собственици на частни обекти, придобити в периода 1997 – 2005 г."

Фандъкова припомня още, че през 2017 г. по нейна заповед са проверени всички терени в парка, които се стопанисват от дружеството "Софийски имоти" и сключените договори за наем за прекратени. По думите ѝ въз основа на анализ на собствеността се установяват неточности в кадастралните регистри, които са използвани от проектанта. "Поради тази причина възлагам изготвяне на правен анализ на собствеността, който да изследва съществуващите актове за общинска и за държавна собственост и те да бъдат отразени коректно в подробния устройствен план. За имотите, които са маркирани като "неустановена собственост" в проекта, Столична община разполага с актове за общинска собственост", посочва кметът.

"Конкурсът за разработване на проекта за плана на Борисова градина беше спечелен от дружеството "Ковачев архитекти", което предложи най-консервативният вариант за запазване на парка. Изработването на плана от арх. Ковачев и неговия екип започна през 2016 г., а проектът е предаден за разглеждане и обсъждане през 2019 г.", пише още в становището.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата