facebook
twitter

Горещи новини

Фандъкова: ГЕРБ внасят още утре закон срещу горенето на отпадъци

Според общината нещата с мръсния въздух не били драматични и софиянци дишали най-чистия въздух от 12 години насам
622
Илияна Кирилова

Група народни представители от ГЕРБ ще внесат утре искане за закон, свързан със санкции срещу горенето на отпадъците. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде "Фокус".

"В последните дни има значителни превишения, а най-големите бяха в неделя вечерта. Ясно е, че не трафикът е виновен за тях, а отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците. Знаете, че по отношение на отоплението с твърдо битово гориво предприемаме мерки и апелираме към хората, които се отопляват с дърва и въглища, да се включат в проектите на Столична община за осигуряване на безплатна подмяна на отоплението с по-екологично”, обясни тя.

„В същото време горенето на отпадъци е също голям проблем в някои райони като "Красна поляна". Това е голям бич за хората там, затова поисках и в последните месеци се работеше в Народното събрание да приемат инкриминирането на горенето на отпадъци, защото само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са над 20 акта, но сами по себе си те не вършат никаква работа”, добави Фандъкова.

„Заедно с инициативния комитет в "Красна поляна" поискахме тази промяна. Във вторник група народни представители от ГЕРБ ще внесат искането ми за промяна на закона, за да може да има по-сериозни, по-строги санкции, така че да не може да се горят отпадъци и това да стане престъпление", коментира още кметът на София.

Днес е поредният ден с опасно мръсен въздух в София. По данни на платформата airbg.info в квартали като "Лозенец", "Яворов", "Дружба" или "Витоша" превишения са повече от 5 пъти над допустимото. Общината обаче твърди, че нещата не били толкова страшни и, че софиянци дишали най-чистия въздух от 12 години насам.

 

 

 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фандъкова узря за по-лесно въвеждане на зеления билет

03.01.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

8523 25
Жителите на градовете не искат бетон. А кметовете?

17.12.2019

Николай Иванов

2129 5
Фандъкова отказва да даде личен пример за колите (ВИДЕО)

11.12.2019

6400 58

Коментари

vvatkov

   Ромската кметица - избраната от циганите няма нищо да стори срещу замърсяването на София с дим и пепел. Елате ни вижте в Баталова - няколко бараки одимяват квартала.

Калпазанче

Над смълчаните полета,

Шетат важни мекерета.

Шайката навред върлува,

граби и мърсува...

Интервал

Еха, закон срещу горенето на отпадъци! Ковачки и ромляните сега ще са на тръни ? Или едва ли.

Foxey Lady

https://e-vestnik.bg/6112/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3...

България внася и гори отпадъци от Европа

Таня Киркова

От обикновени битови боклуци до автомобилни гуми и технологични отпадъци се внасят и складират или изгарят в България. Снимка: „Екогласност“

Еколози, внимание! Докато умуваме къде да депонираме, да изгорим и преработим българския боклук, включително софийския, предприемчиви бизнесмени внасят европейски отпадъци – горят ги, трупат ги на наши регламентирани и нерегламентирани сметища, потапят ги в български водоеми. За това алармират от Националното движение „Екогласност”. Ако не реагираме – предупреждават еколозите – може да стане както в онова село в Унгария, което един ден се събудило оградено от декари, запълнени с отпадъци до самите врати на къщите си.  Собственикът на нивите ги дал срещу заплащане на бизнесмен от съседна европейска държава да складира върху тях отпадъка.

“С очите си видях – от купищата огромни стари гуми, с които беше претъпкан дворът на циментовия завод при село Бели Извор преди четири месеца, сега е останала една малка купчинка.  Недалеч от Враца се изгарят австрийски отпадъци, а проби от въздуха за замърсяване с опасните флорини и диоксини се взимат, когато заводът не работи”, разказа за e-vestnik Петър Пенчев, зам.-председател на Националното движение „Екогласност”. Той се уверил в тази информация, като сравнил дневниците за работа на предприятието с данните за дни и часове, когато са взимани проби...

редник

Ясно е, че не трафикът е виновен за тях, а отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците.

 

Е, след като е ясно, ще отпадне ли планираното увеличение на данъците за по-старите коли?!...

Жълт котарак

На не особено образованата даскалица не ѝ е ясно, че не може (и не трябва) всяка страна от живота да се регулира от закони. Още повече от забранителни. Щото то така е лесно да управляваш. Забраняваш де що неща има с които не можеш да се справиш и всичко е ОК. 

dobadoba

Не е лесно да се води война, която няма как да бъде спечелена.

Да накараш братята роми да стоят на студено е почти невъзможно(мое виждане).

Това при около нула градуса, представям си какво ще стане при минус десет/двадесет/тридесет.

⚓️

Днес слушах по ТВ-то една госпожа от общината, от чието 5-10-минутно интервю разбрах само, че може да говори празни приказки безкрай. Не може да ѝ се отрече. Но това не решава проблеми.

ловkия

Някой знае ли колко са циганските къщи, които се отопляват с отпадъци?

Тартамут

Ясно е че закон трябва да се приеме. Нека не забравят в преходните и заключителни разпоредби да променят закона за гравитация, като и законите  на термодинамиката. 

Любопитkо

Група народни представители от ГЕРБ ще внесат утре искане за закон, свързан със санкции срещу горенето на отпадъците.

Когато законотворецът генерира закони, за които предварително знае, че няма как да бъдат изпълнени , той действа против държавността. 

 

 Ще направя една нерадостна прогноза - следващите жертви на ГЕРБавите законодателни инициативи ще бъдат бедните хора  от София, Малсо Търново и Бутроинци, които се отопляват на дърва и въглища.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×