facebook
twitter

Горещи новини

ЕК защити пакета "Мобилност", срещу който протестират българските превозвачи

4187
ЕПА/БГНЕС

Европа се нуждае от ясни правила в сектора на автомобилния транспорт, а запазването на статуквото е невъзможно, заяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц, която се срещна в Брюксел с транспортните министри на България, Унгария, Литва и Полша, предаде БГНЕС. Според нея "ако не бъде намерено подходящо решение, ще бъдем изправени пред множество некоординирани национални изисквания". Булц подчерта, че това би довело до разпокъсване на вътрешния пазар, несигурност, по-високи разходи и понижаване на конкурентоспособността на ЕС.

С цел преодоляване на тези предизвикателства ЕК представи през май 2017 г. няколко важни законодателни реформи в рамките на пакета за мобилността. ЕК смята, че тези мерки ще донесат големи ползи както за водачите, така и за операторите. Прилагането на ясни и общи правила във всички държави членки ще доведе до действителна равнопоставеност — всички превозвачи ще действат при еднакви условия. "В резултат на тези мерки ще се подобрят също така условията на труд на водачите и ще може да се потърси изход от проблема, свързан с недостига на водачи, който засяга цялата европейска промишленост. Прилагането на правилата за командироване ще гарантира справедливо заплащане при работа в други държави членки, като се отчита високата степен на мобилност на работниците в този сектор. Това ще намали значително административната тежест за операторите", обясни еврокомисарят Булц.

"Политическото споразумение, постигнато от транспортните министри на 3 декември 2018 г., беше важна стъпка в този процес. Затова приканвам Европейския парламент и Съвета на ЕС да започнат работа по законодателните предложения във възможно най-кратък срок. ЕК е готова да съдейства при провеждането на дискусиите и за започване на междуинституционалните преговори", каза още комисар Булц. 

Утре стотици български превозвачи ще протестират в Брюксел срещу определяните от тях като дискриминационните промени, предвидени в пакета "Мобилност". Очаква се те да бъдат приети от Комисията по транспорт в Европарламента.

44

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

14697 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1570 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

655

Коментари

Страници

авакум 78

 

 

 

                        Тези , от девет дола вода ще докарат само да ни поставят от страната на булката . Но и ние си го изпросихме до голяма степен . Всичко отдавна е решено и никой да не чака милост или разбиране .

analfabet

Квой туй на кадрото?

 

вила

Бойчовци,как беше-ние всички тука парле ву франсез?Оказва се,че президентът Макрон не парле франсе!?Малий,полиглотчик-междунайродник,оправи сите Балкани/две държави вече се сляха/,посегна на африките и не му остава време за България.

Диагностик

В резултат на тези мерки ще се подобрят също така условията на труд на водачите и ще може да се потърси изход от проблема, свързан с недостига на водачи, който засяга цялата европейска промишленост. Прилагането на правилата за командироване ще гарантира справедливо заплащане при работа в други държави членки, като се отчита високата степен на мобилност на работниците в този сектор. 

Казуса
снимка на Казуса

ако не бъде намерено подходящо решение, ще бъдем изправени пред множество некоординирани национални изисквания".

А какво стана със свободата на придвижване на стоки, услуги, капитал и работна ръка? 

Нали това бяха стожера на ЕТАЦ?

Или с "правила" оправдаваме всяка подлост, извършена от всеки мерзавец?

Архангел

Тя свободата не е свободия!

Както има правила за движение по пътищата, така има и за рабита.

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

свободата не е синоним на "слободията"

ЕС има правила, които трябва да се спазват, дори ако това доведе до фалити (което не ми се вярва). Защо ли ми се струва, че някои едри собственици на транспортни компании в Бг гледат на ЕС като на дойна крава. Техните печалби от моите данъци? Не, мерси.

Neopol

Изправени сме в нещо, като ситуацията през 19 век със забраната на робството. Робовладелците реват, че това ще ги направи неконкурентоспособни, а конкурентите им искат да освободят робите не щото изведнъж са станали много хуманни, а защото робството им прави нелоялна конкуренция.

jorro2

С тази разлика, че българските "роби" получават 2-3 хил евраки заплата.

19namo

Ако получаваха толкова, сами щяха да си плащат нощувките предвидени в пакета "Мобилност".

onzitam

Получават, полуават. Просто  не си наясно с манталитета на българските тираджии.

Те не искат един сандвич да си купят, пълнят кабините с буркани и консерви от вкъщи, а ти искаш да си плащат спането:-)

Казуса
снимка на Казуса

Изправени сме в нещо, като ситуацията през 19 век със забраната на робството.

 

Туземните роби весело приветстват белите сахиби, вярвайки, че развитието на колониализма им води циЛИвилизация и свобода. Радостно цаливат края на мантията на белите сахиби, вярвайки, че стъклените топчета, които им се дават в замяна на златото им, са безценно богатство. 

Forza NATO

Звучи сякаш комисаршата по-скоро нелюбезно е обяснила на гостите си, че не са добре дошли и да не хранят особени надежди...

AnonimusBG

Защо да не ни вземат една от малкото останали ни далаверки. Естествено обилно полято с правилни и празни приказки.

Когато ни взеха предишните си мълчахме като бити джендъри.

Искаме сега някой да се съобразява с нас. Откъде накъде?

Гaндaлф

Тоз матрял нещо недъгъв.

В описания състав страните спокойно блокират секо предложение на "комисията"(и пращат комисарката ДГД), въпреки прокараната минавка с "лисабонския договор".

Нещо въртим сучем и се мъчим да оправдаем боековите приказки за подкрепа дома и гласуването по инструкция, А?

Stern

За пореден път ни напомнят, че когато нещо в ИЕ заплашва бизнеса на западняците, то ЕС е като семейство и трябва да работи по общи правила, наложени от старите членки.

Ако няма страшно за тях - нека си го регулира националното законодателство.

Т.е. да си знаем мястото в строя.

За позабравилите - когато заговори за социалния дъмпинг и уеднаквяване, Макрон няколко пъти спомена, че и данъците в ЕС трябва да се уеднаквят. Засега спря да говори за това, но когато мине мобилността, може да очакваме и за това да ни натиснат, макар че тези 10% вече не привличат инвестиции и не сме заплаха.

JR

Айде, честиту! Той беше “уредил“ нещата...

Сега, кат се назаседава за самолетите с ибрик в ръка, да грабва Румянка под мишка и да отлетява за Брасълс... Там Неговият любим Юки ще преодолее ишиаса, ще Го цуне и ще Го попита влюбено❤ и нежно “ Boeko, dear, do you still need deeper love ! 

Такъв срам и резил никога не ни се беше “случвал“...???

авакум 78

 

 

 

                     Абе те ни накараха да спрем четири напълно годни атомни енергоблока ей тъй , щото искат  , че сега ли . Не може само мед да ядем , има и жило.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

Никой Никога не е искал да спираме блокове  продажниците  се знаят. но не с а осъдени..

Още се смеят на  тъпите булгаристанци  и з абазите  без наем на  сащ и  за солари и тецове..

AnonimusBG

Обаче тук пише друго.

 

Във връзка с ангажиментите, поети от България по повод присъединяването на страната към Европейския съюз, АЕЦ “Козлодуй” прекрати експлоатацията на първите четири енергоблока преди изтичане на проектно предвидения им ресурс, който е 30 горивни кампании.

https://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=about_ae...

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

а тук  друго

 

 

http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&s...

 

 

 

Европейската комисия не е имала официално искане България да затвори III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", стана ясно, след като евродепутатът от АТАКА Димитър Стоянов получи в понеделник официален писмен отговор на въпроса си дали еврокомисарите са имали официално изискване България да затвори ядрените си реактори, като условие за присъединяване на страната ни към Евросъюза. С отговора си ЕК потвърди становището на АТАКА, че българското общество е било излъгано, че затварянето на реакторите е условие за приемането ни в ЕС през 2007 г.

Основните виновници за ранното затваряне на блоковете са
 експремиерът Сакскобургготски, ексвъншният министър Паси, бившата преговаряща  Меглена Кунева, тогавашният министър на енергетиката Милко Ковачев и Ахмед Доган като съуправляващ. Компетентните органи трябва да започнат разследване срещу тях заради предаване  националните интереси и нанасяне на милиардни щети на държавата ни, като са изразили съгласие двата блока да бъдат изведени от експлоатация, заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров.
Друг участвал в манипулацията е еврокомисарят Гюнтер Ферхойген. Той  не е изразявал единно мнение на  Eвропейската комисия, когато заявил у нас, че ако България не затвори трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй, тя няма да получи пълноправно членство в ЕС. Това е измама, защото такова писмено решение на Еврокомисията не съществува. Според думите на Ферхойген, произнесени през 2002 година пред Народното събрание,  ранното закриване на реакторите се налагало, тъй като те не можело да бъдат модернизирани. Това е груба лъжа, тъй като реакторите бяха модернизирани през годините и то с огромни средства от стотици милиони евро. България е била измамена още през 1999 г., когато Ферхойген и тогавашният външен министър Надежда Михайлова подписват документ за затваряне на блокове от едно до четири. Този документ, наречен по-късно меморандум, е подписан само на английски език и няма правна стойност.

ruff

като говориш кой какво ни бил накарал да направим, е добре да си зададеш въпроса: кой има интерес от това? 

АЕЦ Козлодуй е 100 % българска държавна собственост. което кого бърка? вероятно този, който иска да загроби българската собственост и да изгради в БГ подобно нещо, но негово?

Казуса
снимка на Казуса

Прави ми впечатление, че на територията има много хора, които ще излапат всякакво говно, стига да е в европейска опаковка...

 

Духовни наследници на комсомолския плам. Тяхното верноподаническо верую се отразява във формулировката "Запада е прав, когато съгрешни дори!". Кавърче.

dimdum

няма нужда от празни дрънканици.

един истински интерес не са в състояние да защитят.

айде на изборите с две бюлетини на герб в ръка. за боко интернешънъл.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

БРАВО на Европа!

аз съм за..

местните тарикати в тоя бизнес никак не им  изнасят правила!

dimdum

тоа младеж бил против нашенските тарикати.

щот френските не са тарикати ли, бре?

умник

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

ти от 80 %  виждал ли си френски тарикат шафиор на ТИР?

а италиански?

само украинските са малко по зле от булгаристанските

кво онщо имат френците само защото макарон бил предложил, да не би да се качат те в камионите на  българските боклуци?

Думи думи

Нещо се разминаваме с Европата ...

Ние мигрантите и не щем ...

Тя транспортните ни фирми не ще ...

Ние самолетчетата и не щем ...

 

Списъкът тепърва ще се допълва.

 

 

„ Прави ми впечатление, че на територията има много хора, които ще излапат всякакво говно, стига да е в европейска опаковка.„  ???

Пантелей

Въъийй... А бе, другари болшевики, вие хората на наемния труд ли защитавате? Или чорбаджиите - изедници? Къдя останаха приказките за робът и веригите? За единний, светлий комунизъм? А?

Думи думи

За единний, светлий еврокомунизъм.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×