Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Информационно обслужване": НЗОК отказва да се модернизира

Държавната фирма видя в скандала опит да се спре изсветляването на здравните разходи

27 Май 2022
Илияна Кирилова

Спорът между здравната каса и "Информационно обслужване" продължава да разкрива тягостни щрихи от дигитализацията на държавната ни администрация. След като в сряда НЗОК се оплака от чести сривове в Персонализираната информационна система, от която зависи отчитането на 30 000 лекари и болници, държавното дружество отвърна на обвиненията с контраобвинения. В изявление, "Информационно обслужване" обяви, че това са опити не само за публично дискредитиране на компанията, но и "за спиране на реформите в здравеопазването, свързани с дигитализация на процесите в сектора".

"Информационно обслужване" поддържа 8 информационни системи на касата по тригодишен договор, който изтича в края на тази година. Касата излъчва от месец сигнали, че не е доволна от поддръжката, намира цените за необясними и би искала да работи с друга фирма след изтичането на договора. Според управителя на НЗОК проф. Петко Салчев договорът се изпълнява непрофесионално. "Виждате колко още неща имаме неизпълнени по договора, най-вече, което ме притеснява е, че все още нямаме протоколите за електронните рецепти, все още електронната рецептурна книжка не работи в пълен обем, тъй като ги няма протоколите, все още има неизяснени неща по контролите, все още се дава информация извън това, което касата трябва да дава като информация", обяснява той.

"Информационно обслужване" отхвърля обвиненията и изтъква, че покрай пандемията по искане на НЗОК са направени над 100 промени в поддържаните информационни системи, без да се засягат работоспособността и достъпът до тях в нито един момент. От фирмата подчертават, че в нито един момент не са допуснали неоторизиран достъп, компрометиране или загуба на данни.

"Независимо от достъпите, с които разполагат и преминатите специализирани обучения за сметка на държавния бюджет, служителите на НЗОК не желаят да ползват функционалностите на поддържаните системи, а изискват да им бъдат предоставяни справки от „Информационно обслужване“ АД", твърдят още от държавното дружество. И още една гледна точка към трудната модернизация:

„Информационно обслужване“  многократно е информирало писмено управителя на НЗОК, че  системите са остарели и недостатъчно гъвкави. Нееднократно сме изразявали готовност за предприемане на съвместни действия, свързани с оптимизирането на системите и пренаписването им в съответствие с приложимите международни стандарти за информационна сигурност, но до момента няма отговор от НЗОК.

В противовес на съмненията защо настоящият договор струва над 8,2 млн. лв., а старият е бил за около 3,6 млн. - с друга фирма, от "Информационно обслужване" дават данни, че от юли 2021 г. обработват средно 8 млн. заявки месечно в поддържаните от компанията информационни системи на НЗОК. За сравнение - в началото на изпълнението на договора в същите системи са обработвани средно 4 200 000 заявки месечно, т.е. натовареността на системите с публични услуги е увеличена с 95%.

„Информационно обслужване“ е добър партньор и за тези, чийто фокус е развитието на електронните услуги в интерес на всички потребител, с което най-накрая след над 20 годишни опити ще се изсветлят и оптимизират процесите в сектора на здравеопазването, свързани с разходването на значителен публичен ресурс, подчертават още от фирмата.

Още по темата