Quantcast
И пациентите видяха нова "Лафка" в автоматите за лекарства | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

И пациентите видяха нова "Лафка" в автоматите за лекарства

Тихата държавна подкрепа за спорния проект да се продават медикаменти с рецепта през вендинг машини събира все по-голямо възмущение
Обновена
6 490
 Фейсбук

Подкрепата, която правителството тихомълком даде на неслучайна фирма да продава лекарства с рецепта през вендинг машини събира все по-голямо негодувание. Като нова "Лафка" виждат проекта и представители на пациентските организации, стана ясно от тяхно участие пред БНР.

В сряда Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство между правителството и "Пос Фарма" АД за изпълнение на инвестиционен проект, представен лаконично като изграждане на виртуален високотехнологичен център за контакти с клиенти. Проектът ще създаде само 50 работни места, но е заслужил държавна подкрепа и специална работна група, терен в "София тех парк", финансово подпомагане за професионална квалификация и пр.

Премълчаното в съобщението на правителствената пресслужба излезе наяве ден по-късно, когато се разбра, че фирмата смята да развива бизнес, който не е разрешен в законите на страната към момента - продажба на лекарства с рецепта през автомати. Общият размер на инвестицията е 20 млн. лв., а според информация в "Капитал" капиталът е осигурен с кредит от ПИБ. В търговското дружество участие имат бивш служител на Веселин Марешки и партньор, свързван с Йордан Цонев (ДПС), посочва изданието.

Според Закона за лекарствените продукти "търговията на дребно с лекарствени продукти се извършва само в аптеки и дрогерии". Продажбата чрез автомати е разрешена само в аптеките и само на лекарства без рецепта като парацетамол и др., предвижда наредба по въпроса. Пред "Медиапул" представител на "Пос Фарма" обяснява, че те биха искали да въведат нов продукт - продажба чрез автомат на лекарства с рецепта след видео консултация с фармацевт, който ще е базиран във въпросния високотехнологичен център.

Това представлява значима промяна в лекарствоснабдяването, която следва да се обсъжда с всички заинтересовани страни в дух на  консенсус, но Българският фармацевтичен съюз не е търсен или канен за консултации и становище, коментираха оттам в своя позиция. "Категорично заявяваме, че новите технологии следва да са в полза на фармацевтичните консултации и в полза на пациентите. Фармацевтичната грижа не бива да се свежда само до управление на софтуер и продажба с автомати. Настояваме приоритетните проекти в областта на здравеопазването да бъдат в съответствие със законодателната рамка, стандартите за фармацевтично обслужване, интересите и здравето на пациентите. Реализацията на тези проекти следва да се обсъжда с всички заинтересовани страни в сектора", заявиха от съсловната организация.

"Имахме изключително притеснение от тази тиха искрица подкрепа за една частна фирма срещу пациентите на България, особено възрастните пациенти. Не може държавата да даде близо 400 000 лева за една частна фирма и така да подкрепи нелоялна конкуренция в тези малки населени места. Държавата дава нашите пари за нещо, което е незаконно. Незаконна е продажбата на лекарства с рецепта от такива вендинг машини“, коментира Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб".

Според Георгиева друго притеснително е, че се дава право на тази частна фирма да създава здравно досие и да съхранява чувствителни данни за пациентите. "Тук са намесени хора от партията на Веселин Марешки и от ДПС. Може би това са нови „Лафки“ в угода на определени кръгове“, допълни тя.

 

ВЪПРОСИ

Българският фармацевтичен съюз заявява, че ще използва правото си по закона за достъп до обществена информация, за да зададе следните въпроси на Министерския съвет:

- Потърсено ли е мнението на Министерството на здравеопазването и/или Изпълнителната агенция по лекарствата към Министъра на здравеопазването?

- Проектът съобразен ли е с настоящото законодателство в сферата на лекарствата – Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) и подзаконовите нормативни актове, според които автомати за продажба на лекарства могат да бъдат разположени само на територията на аптеки?

- Как ще се осигури съответствието на отпускането на лекарствени продукти с правилата за Добрата фармацевтична практика, които са нормативно установени и как магистър-фармацевтите ще контролират предписаното и отпуснатото? Това е дейност, която не може да се осъществява от автомати.


 

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Здравният бюджет ще надхвърли 5 млрд. лв. догодина

17.10.2020

252 1
Лекарствата на Тръмп срещу COVID-19 може да повлияят на психиката му

12.10.2020

Обновена

2867 30
Оттеглен е проектът за вендинг машини за лекарства

29.09.2020

1054 7

Коментари

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu
Платата за гласовете на Марешки за конституцията май не е плажната концесия, а автомати за лекарства и аптеки без фармацевти.
Светозар

Ама и самият Марешки каза, че за някаква мижава плажна концесия няма да си продаде гласа. Виж, за нещо от този мащаб, вече работата става друга.

volog2

Очевидно е че става дума за голяма далавера тип Лафка и тол система - на една фирма ще се позволи с летящ старт да заеме най-апетитините места да разположи машините си. НООоо пишман станах от тия фармацевти и желанието им да не допуснат никого извън съсловието си. Нито отварят аптеки в малките градове (за селата да не говорим), нито позволяват  на някой друг - блокираха всички опити да се въведат мобилни аптеки, аптеки с гъвкаво работно време,  аптеки-филиали и т.н. Да не говорим за тъпото им правило - до четири аптеки на човек. )естествено че всеки ще иска по четири в София), освен ако не се казваш Марешки... Естествено, че никой инвеститор няма да си съгласува бизнеса с присъсловните им организации - министерството на здравеопазването и разни държавни комисии. Дано този път им се разбие монопола на гилдията - все едно живеем в Средновековието (дето фармацевтът бърка илачи от жаби и змийска отрова), а не си купуваме лекарства опаковани и пакетирани в завода - без никаква добавена стойност от продавача. Все едно да се иска от продавачката на Лидъл да е завършила счетоводство. 

Хулиган

Както върви, пиенето на лекарства скоро ще стане задължително.

Няма "Не искам!"...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/03/otuchihme-aptekarite-da-shmekeruvat/

Селинджър

Срамота, че пак противният крепител на мутренската хунта пак е една обиколка напред. Не е ли по-добре останалите да поискат и направят същото, вместо да лежат на статуквото и да реват никой да не ги разбутва. Много ясно че това рано или късно ще стане.

AliBabah

Удобно е, ако трябва да чакаш 30 мин. в аптека за един алгозан.

Обаче друго си е жив фармацевт да те консултира в морето от добавки и генерични лекарства.

RockMusicbox

Абе, има две камбанарии. То че барбитурати и антибиотици няма как да се продават с вендинг е ясно, ама е проблем ако те замъчи зъб в петък вечер, пък ти си в Якоруда /примерно/ и нямаш под ръка елементарен аналгин. За аулин изобщо не говорим.

Бонжуар

Весо кешира при Вожда арийте си в Нотариата. С едно скромно рамо от Цеко... 

Пълна порнография!💩💩💩

редник

Идеята за автоматите е добра - ще работят без почивка и да се надяваме - с по-ниски цени.

-------------

Друг проблем са опаковките - от години купувам едни и същи лекарства и след покупката изхвърлям кутийките и указанията, а и те пари струват - та защо в аптеките да не се продават само блистери на по-ниски цени?...

аиг3

Всъщност редовно съм си купувал само блистер, без опаковка и упътване . Отварят кутийката и ми го дават. 

mi6osp.

Лекарства или дрога? 

Пряко
снимка на Пряко

Грешка още от заглавието?-нюе,ве❓

Сгугню
снимка на Сгугню

Добра идея.

Дано се реализира.

 

редник

аиг3

Всъщност редовно съм си купувал само блистер, без опаковка и упътване . Отварят кутийката и ми го дават. 

 

Да, но на същата цена!

Трудно ли е четенето с разбиране?...

Въпросът ми е защо аптеките не купуват примерно 100 блистера в кашон, без всеки да е опакован, и това да намали цената...

Който купува за първи път - указанията на принтер и в пликчето, а който иска с кутийка - плаща повече.

Мицо

И утре, някой като се натрови, щото объркал хапчетата, к'во пра'им?
Опаковките и листовките не са за украса и точно те най-малко товарят цената...

The Pal
снимка на The Pal

Ясно е защо скачат. Ами вендинг автоматите ще са въразни с НАП, а аптеките масово (вече) нямат POS терминал или са "повредени"

 

Forza NATO

Ноо яко и авангардно, няма що... Самолечението ще достигне нови висоти.

 

Пък и паралелният износ ще продължи с още по-добри темпове.

Магарешки харесва това.

 

Интересно какво ще стане, след като по индобългарските села думнат първите две-три машини.

ИвКо

Друг проблем са опаковките - от години купувам едни и същи лекарства и след покупката изхвърлям кутийките и указанията, а и те пари струват - та защо в аптеките да не се продават само блистери на по-ниски цени?

    И защо в едно бурканче дето може обхване поне 1 000 хапчета има на дъното 50 или 100?

  И защо като си купих едни хапчета в една кутия двойно по голяма има същият брой хапчета  колкото онези дето преди месец си купих в двойно по малка кутия?

 Отговорът мие е за да лъжат хората, че като кутията е по голяма  покупката е по изгодна. С шоколадовите бонбони и някои други сладкарски изделия картинката е същата.

 При соца тия номера да плащаш допъ,нително за ненужната по голяма опаковка не минаваха.

 

 ПП. Все пак за един блистер няма как да има по ниска цена, защото блистера е изваден от опаковка влязла в цената, освен ако блистерите не са доставени в чувал, което за лекарствате без рецепта е добра идея.

 

 

Панко
Любимият ви соц пристига на крушовишка кобила чекайте с нетърпение и тато ви ша го възкръснат и привилегиите и народния съд
Илиан Мавров156...

Поредният объркан.Народния съд НЕ Е проведен от БКП, както може би са ти набивали в главата-БКП идва на власт 47 - ма година Все едно да твърдиш че Симеонов управлява еднолично..Май не искаш да се търси отговорност от "цвета на нацията"-Дани Кирилов, Шменда, Бездомния,Ананиев, Хореографа,Рекламния агент, Магарешки Каскета и вся осталная сволоч.

Панко
Много са го закъсали някои блистери голи да купували че да им излезело по евтино ми кутевчето да почне да ви купува лекарства вместо интернет да попържате боко.
inventus

Предполагам ако не могат веднага да си поправят закона на първо време ще зареждат автоматите само със такива лекарства които са без рецепта. После ще почнат да вкарват и някои такива със рецепта но така стъпка по стъпка ще заобикалят закона. Всичко зависи от алъш-вериша.

paragraph39

/:/ Имахме изключително притеснение от тази тиха искрица подкрепа за една частна фирма срещу пациентите на България, особено възрастните пациенти. Не може държавата да даде близо 400 000 лева за една частна фирма и така да подкрепи нелоялна конкуренция в тези малки населени места

.........................................................................................................................

ВЪХ?!

Да, бе!

А можеше Държавата да приватизира- приватизира ги, за жълти стотинки, при това!-  цялата си фармацевтична индустрия, барабар с аптечната мрежа и търговията с лекарства и мед. консумативи, нали?!!

А сега Държавата/НЕнародната след 1989 г. "демократична" Република България/ е и "Подкрепител" на тези/ЧАСТНИЦИ!/, на които си продаде фармацевтичните заводи, аптеките и търговските фирми за внос-износ на лекарства! ПФУ! 

Впрочем, каква "нелоялна конкуренция" в бранша- кой и кога е бил осъден за такава?! А?!

Ама, пък, вече повече от 30 години, Демокрация и чАстен/НЕ чЕстен!/ Капитализъм в България Е, БЕ! Нъл тъй?!

Foton4ik
снимка на Foton4ik

И как бабето на село ще прочете името на лекарството от рецептата, написани с кутрето на левия крак на JP-то, ако машината няма сканиращо устройство? Ако има, каква е разликата от сега? И как асистента в София ще знае дали съответното лекарство или негов заместител, е зареден и е наличен в машината? Излиза, вендиг машината ще е с достра екстри, за да може ефективно да е от полза на потеребителите. Иначе да продава аспирин, аналгин и т.п. лукчета и таблетки за смучене без рецепта, става.

Дохс_Читем

Най-щастлив от новите автомати за продажба на лекарства е Прокопи Трендафилов от Своге. Той вече няма да се черви пред младата аптекарка, когато пазарува "Виагра". Прокопи е пенсионер и пие "Виагра" без лекарско предписание два пъти дневно - веднъж сутрин след ставане, за да не напикава чехлите си и веднъж вечер преди лягане, за да не пада през нощта от кревата.

ИвКо

написани с кутрето на левия крак на JP-то,

 Квартира на двама студенти, единият дето следва медицина го няма и е оставил бележка. Съквартиранта му след много напъвания не успял да прочете какво пише на нея и решил да я отнесе в аптеката, там успешно разчитали какво пишат докторите. Показал я на аптекарката и тя след бегъл поглед свалила от рафта шишенце с някакъв прах и казала "Пет франка мосю."

Влез или се регистрирай за да коментираш