Медия без
политическа реклама

Двойно повече ТЕЛК ще издават медицински експертизи

МЗ задължава всяка болница да разкрие такава комисия, за да намали чакането

02 Май 2023Обновена
БГНЕС

Системата, на която стотици хиляди българи чакат за инвалидни пенсии и други придобивки, ще претърпи поредни важни промени. След като последните промени отпушиха огромното забавяне от пандемията с нови срокове за произнасяне и гарантираха плащанията на хората, сега предстои да се решават и проблемите, които са в дъното на хроничното забавяне - самите комисии, техният състав и как те извършват самата медицинска експертиза. Новите идеи идват на фона на неколкократни пренаписвания на самите проценти на неработоспособност и степен на увреждане, които се полагат за различните заболявания. Паралелно тече и друга реформа - как се изписват помощни средства като инвалидни колички и др.

Занапред териториални експертни лекарски комисии (по-известни като ТЕЛК) ще трябва да имат всички държавни и общински болници и комплексни онкологични центрове. Тези лечебни заведения, които са университетски болници и търговски дружества със смесено държавно и общинско участие, ще трябва да имат най-малко по две комисии за медицинска експертиза. В тях задължително се включват всички началници на клиники/отделения от лечебното заведение. Това предвиждат промени в правилника за устройството и организацията на органите на медицинската експертиза, предложени от МЗ за обществено обсъждане.

Това, според авторите на промените, ще осигури над два пъти повече комисии за освидетелстване от сегашния им брой, освен това ще гарантира и кадровото им осигуряване. В момента съществуват 70 такива комисии, като само 29 от тях (41%) успяват да се произнесат в законовия 3-месечен срок. В 17 комисии произнасянето отнема между 4 и 6 месеца, а в девет ТЕЛК - до 12 месеца. Повече от една година е необходима за решение на 15 комисии, като има пациенти, които чакат и 4 години за заветния лист.

Основната причина за горния проблем е недобрата кадрова обезпеченост на ТЕЛК, поради непривлекателната за лекарите работа, свързана с медицинската експертиза. Друга причина е значителният интерес от преосвидетелстване във връзка с по-благоприятните промени в Наредбата за медицинската експертиза, отбелязват от МЗ. Любопитен детайл от техните мотиви е фактът, че на места има и специфични локални проблеми - в Кърджали например напливът от изселници в Турция блокира местната комисия.

Ускоряване на решенията трябва да дойде и по друга линия - силно ограничаване на възможността на комисиите да извършват клинични прегледи. Още през 2018 г. тази необходимост бе сведена само до минимум, като според наредбата пациентът се вика на преглед само когато наличната медицинска документация не обективизира напълно здравословното му състояние. Въпреки това някои ТЕЛК и сега масово призовават хората да се явяват пред комисиите. "Тази практика не е целесъобразна от гледна точка на гарантиране прозрачност и безпристрастност", коментират от здравното ведомство. Сега оттам добавят указания, че клиничен преглед ще се извършва само в три случая - когато цялата медицинска документация на пациента е изгубена или унищожена; когато хората не са в състояние да се снабдят с необходимата документация и когато има спогодби с други страни, които предвиждат друг ред. Идеята на тези промени е и да се разчита повече на е-досието на пациента, в което се добавят все повече и повече елементи от медицинската му история.

По-малко размотаване трябва да настъпи и при обжалване в НЕЛК на решенията на ТЕЛК (НЕЛК е националната комисия). Сега едно решение може да прекара години в обикаляне от комисия в комисия. Хората често се решават на такава стъпка, тъй като често НЕЛК отсъжда по-благоприятни проценти от първата комисия. Сега се ограничават възможните случаи, при които НЕЛК може да връща процедурата за ново разглеждане от ТЕЛК. Това вече ще може да се прави само веднъж, като при повторно обжалване на решението, НЕЛК няма да го връща за ново разглеждане в ТЕЛК, а ще го решава по същество.

 

ПРЕМИЯ

Наред с тоягата обаче в промените има и морков - предвижда се поощрително увеличение с около 50% при предсрочно произнасяне на ТЕЛК - в рамките на 2 месеца от постъпването на заявлението-декларация. Това е промяна в друга наредба, която предстои да бъде обнародвана. Както е известно, в началото на годината бяха въведени нови срокове в медицинската експертиза. Заявление за преосвидетелстване се подава не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертното решение, като за целта пациентът трябва да бъде уведомен 4 месеца преди края на старото решение. Ако ТЕЛК не успеят да се произнесат в този тримесечен срок, срокът на последното експертно решение се удължава автоматично и хората няма да губят правата си. Няма и да връщат пари, ако впоследствие ТЕЛК определи по-ниска група за подпомагане.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата