Quantcast
9 оправдания за бракониерски лов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / После

Наука, физкултура, стабилност

9 оправдания за бракониерски лов

автор
Г-н БАЛЕВ
12 927
 Wikipedia
Василий Перов, "Ловци в почивка". Важното е да сте убедителен, хората на такива лъжи са се наслушали, че вече всичко им изглежда вероятно.

Ловът е жестока игра, защото включва убийство, а още по-жестоко е, че това носи кръвожадна наслада. Това не е садизъм, то е заложено дълбоко в човека, който хилядолетия е трябвало да ловува, за да се прехранва. Ловният инстинкт и ловната треска не са изчезнали с цивилизоването на човека, няма и скоро да изчезнат.

Ловджиите обаче имат и други функции, освен да убиват за удоволствие - в идеалния случай те се грижат за природата, поддържат ловни стопанства, развъждат видове, отстраняват вредни и опасни животни, растения, работят по екологични проблеми. Намесват се в делата на природата, но с идеята за баланс и хармония. Съответно цивилизацията е изработила някакви правила как да се практикува това древно занимание, убийството на животни в естествена среда. 

Съвсем различна категория са бракониерите, които газят всички правила и унищожават наред, когато и където е забранено това да се прави. 

Това с газенето на правилата пък е наш национален спорт - особено интензивно се практикува по високите етажи. Колкото по-тарикатски направите някакво нарушение, толкова повече ви уважава обществото, дори да ви упреква лицемерно. 

Затова винаги е полезно да имате благовидно-арогантно обяснение за действията си, когато трябва да отговаряте пред компетентни органи. 

Ето и десет варианта за измъкване от отговорност, когато ни хванат да бракониерстваме. 

***

1. Санитарен отстрел. Това е обяснението, което дават бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев с голямата отпуска и неговите нощни другари. Те твърдят, че видели куцащо прасе, сторило им се болно и решили да го отстрелят, за да не зарази други горски обитатели. По щастлива случайност групата била въоръжена за нощната разходка и санитарният отстрел бил извършен. По-късно Георгиев каза, че няма нищо общо със стрелците и прасето, те били в другия джип и случайно се засекли в гората среднощ. 

2. “Бях в гората за гъби”. Такова обяснение даде преди години адвокатът на бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи. Рейзи беше задържан пак така нощем, с голям джип и камуфлажни дрехи, с отстреляна бременна кошута. Адвокатът му се опита да убеди органите и обществото, че кметът бил за гъби и случайно срещнал бракониерите през нощта в гората.

3. Неизбежна отбрана и крайна необходимост. Ако ви хванат с убито животно, казвате, че сте защитавали живота си. Ако сте ударили зайка, обяснете, че те са много агресивни, когато защитават малките си. И сте били принудени да я ликвидирате, за да си спасите кожата. 

4. На страха очите са големи. Ако имате в джипа сърничка, разкажете как в нощта ви е заприличала на гладна и освирепяла мечка. “Уж не съм плашлив, ама на, тоя път се стреснах и стана белята!”, обяснете на компетентните органи. 

5. Колатерална жертва. Кажете, че отстреляното животно е странична жертва на ваш конфликт с бракониери. Това обяснение може да звучи така: “Забелязах в гората бракониери и поисках да ги спра. Произведох предупредителен изстрел и животното се оказа на пътя на куршума”.

6. То така си беше! Хванат ли ви, кажете, че сте намерили животното мъртво. “Някой голям гад го е застрелял - ще кажете. - Абсолютен негодник, мерзавец, убиец, подлец, майкопродавец!” Като обиждате така въображаемият бракониер, органите ще съобразят, че това не сте вие, защото не бихте използвате такива обидни думи за себе си. 

7. Депресия. Кажете, че животното е било тъжно и ви е молило с очи да прекратите страданията му. “То беше едно дълбоко депресирано създание, сърцето ми се късаше да го гледам как се мъчи, а и то искаше душата му да отлети”. Така говорете на органите и обществото, за да ги разчувствате в своя полза. 

8. (Продължение на предишната точка.) Добре е да прибавите към обясненията интелектуална щипка пипер. Използвайте например израза coup de grâce (фр.) - буквално това значи “удар на милосърдието”; така се нарича последният удар, с който палачът прекратява мъките на жертвата. Кажете, че достатъчно са ни управлявали простаци! 

9. То беше агент. Кажете, че прасето е говорело на руски и било заплаха за националната сигурност.

Още

5 мерки срещу галопиращата инфлация

23.09.2021

Г-н БАЛЕВ

8909
10 трансформации на Бюрото за защита

16.09.2021

Г-н БАЛЕВ

3857
7 нови политически формули за укрепване на пейзажа

09.09.2021

Г-н БАЛЕВ

4293