Quantcast
Над 100 000 български ловци: Европа ни оставя без оръжие | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Над 100 000 български ловци: Европа ни оставя без оръжие

ЕК забранява използането на оловото за ловни цели, което ще оскъпи поне 10 пъти боеприпасите
52 074
 БГНЕС архив

Нов регламент на ЕК е на път да остави 90% от българските ловци без оръжия, предава Нова тв. Причината е въвеждането на пълна забрана за използване на оловото за ловни цели. Боеприпасите, които ще трябва да се използват, струват 10 пъти по-скъпо от настоящите патрони.

„Инициативата на ЕК засяга всички български ловци, които са близо 160 000. Всички оръжия, произведени преди 2000 г., не са тествани и не могат да стрелят с евтината алтернатива на оловото – стоманените. Единственият възможен вариант за тях е да се ползват боеприпаси от бисмут, от ванадий, които са много по-скъпи – 5-6 лева при цена сега 50-60 стотинки”, заяви инженер Васил Василев, председател на УС на Съюза на ловците и риболовците в България.

Стартирала е подписка срещу предложението, в която са се подписали 20 000 души. 

Проблемът става публичен в деня, в който се открива груповият лов на дива свиня и местен дребен дивечСамо преди месец ръководството на НЛРС-СЛРБ изпрати до Комитета по оценка на риска(RAC) към Европейската агенция по химикалите (ECHA) становище относно предложеното ограничение за използване на олово и неговите съединения в боеприпаси за стрелба на открито и в риболовни принадлежности.

С него организацията внася яснота за начина на функциониране и управление на ловното стопанство в България, собствеността на дивеча, взаимоотношенията между собственика на дивеча и лицата, стопанисващи дивеча, социалния статут на българския ловец и взаимовръзката на тези аспекти с предложението на Европейската агенция по химикалите (ECHA) за ограничаване употребата на олово в боеприпасите за граждански дейности на открито.

В становищото се посочна, че от официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ става ясно, че към 23.09.2021 г. в България са регистрирани 184 836 гладкоцевни огнестрелни оръжия. Лицата, притежаващи огнестрелни оръжия с гладкостенна цев за ловни цели са 123 181. От тях 69 585 лица (56,5 %) притежават само по един брой гладкоцевно оръжие. 68 051 са дългоцевните нарезни оръжия с централно възпламеняване. Дългоцевните огнестрелни оръжия с нарезна цев и периферно възпламеняване са 2 763 броя.

Ако бъдат приети предложените от ЕCHA рестрикции, българските ловци ще трябва да заменят минимум 100 000 бр. гладкоцевни пушки с нови такива, сертифицирани за стрелба със стоманени сачми. Имайки предвид, че стойността на едно ново бюджетно гладкоцевно огнестрелно оръжие, сертифицирано за стрелба със стоманени сачми, е от порядъка на € 1000 , следва, че замяната на непригодните огнестрелни оръжия ще струва на българската ловна общност минимум € 100 000 000 .

Според публикувано на 7 юли проучване на FACE (RACH Law Study) 25 % от ловците в Европа ще се откажат изцяло от ловни дейности, а други 30 % ще ловуват по-рядко. Това обаче са средностатистически данни за ЕС, където покупателната способност на европейския гражданин е в пъти по-високa от тази в България.

Поради тази причина се очаква значително по-сериозен отлив на ловци у нас, което ще предизвика редица сътресения в ловностопанската дейност в България, което ще има пряко негативно влияние върху управлението на популациите на отделните видове дивеч на територията на страната и свързаното с това увеличение на щетите върху земеделските и горски територии, посочва организацията в становището се. 

ОТКРИВА СЕ СЕЗОНА ЗА ГРУПОВ ЛОВ НА ДИВА СВИНЯ И ДРЕБЕН ДИВЕЧ

На 1 октомври се открива груповият лов на дива свиня и местен дребен дивеч,, като сезонът ще продължи до втората неделя на месец януари 2023 г. В изборния ден - 2 октомври, няма да се утвърждават графици за групово ловуване. Това съобщават от Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция по горите, призовавайки към стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност по време на ловния сезон.

Според тях индивидуалното и групово ловуване на дребен местен и водоплаващ дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. След 1 януари на водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда. Извършва се само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Разрешителното за индивидуален лов на мигриращ и водоплаващ дивеч се издава за срок един месец, като за фазан, яребица и кеклик то е с фиксирани дати на ловния излет, съгласно утвърден график. 

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, също така ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. 

 

 

 

Още

Валери Йорданов поиска оставката на директора на Народния

30.11.2022

5617
Пожар на военен полигон се насочва към невзривени боеприпаси

06.11.2022

2195
Обвиненият за смъртта на таксиметров шофьор излиза на свобода

20.10.2022

923