Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия отменя парадите за 9 май, за да скрие загубата на техника

Путин няма да даде прием в Кремъл за ветераните

05 Май 2023Обновена
EPA/BGNES
В Москва вече се проведе репитицията за парада на 9 май. В столицата не е отменен, но ще се проведе при строги мерки за сигурност

Вашингтонският Институт за изучаване на войната (ISW) съобщава, че руските власти вече отмениха парадите послучай Деня на победата 9 май в 21 града и окупирания Крим без обяснение или от съображния за сигурност. Атаката с двата дрона срещу Кремъл, преписвана на Украйна, ще бъде използвана като повод за нови отмени, съощава ISW. Пропагандната полза за Кремъл от такъв ход е двойна - няма да бъде показано, че обичайният живот по време на война е невъзможен, но ще бъде скрита деградацията на руската армия. На парадите по правило се показва новата бойна техника, но тази техника или е нужна фронта, или е унищожена за 14 месеца бойни действия. 

Кремъл вероятно има трето съображение: церемониите в памет на загиналите могат да привлекат вниманието към огромните загуби на жива сила. За това бе отменено и шествието "Безсмъртен полк".

След инцидента с дронове над Кремъл президентът Путин се отдава на по-нататъшна самоизолация, която не е напускал от началото на пандемията, съобщи The Moscow Times.

"Тази година няма да се проведе традиционният прием послучай 9 май", съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков. 

По-рано той увери, че Путин ще се яви на парада, като охранителните мерки ще бъдат засилени. Песков заяви, че "Путин е запазил спокойствие". 

Последния път, когато Путин даде прием за ветераните беше в годината преди пандемията 2019.