Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прогноза от MWC23: Изкуственият интелект няма да замени човека в отбраната

Pixabay

Изкуственият интелект (AI), който вече се използва в отбранителната индустрия на САЩ, никога няма да замени човека и неговите решения. Това заяви ръководителят на американската аерокосмическа и отбранителна компания Lockheed Martin Джим Тейлът от сцената на тазгодишния Световен мобилен конгрес. Събитието, което се провежда в момента в Барселона, събра технологичната индустрия и насочи вниманието върху теми като мобилните мрежи на бъдещето, изкуствения интелект, автономните автомобили, роботите и много други иновации.

По време на своето участие във форума експертът разби популярния мит от филми като “Top Gun: Maverick” с Том Круз, където програма за тестване на нов военен самолет от същата компания е спряна, защото човешките пилоти ще бъдат заменени с изкуствен интелект. Тейлът беше категоричен, че AI технологиите няма как да заменят хората поне в тази комплексна област. По думите му пилотите винаги ще участват в националната отбрана, за да взимат най-важните решения и да предприемат действия, когато се налага.

Темата е особено важна в контекста на продължаващия от няколко години дебат за ограничаване използването на дронове и изкуствен интелект в армията. Редица организации призовават тези технологии да бъдат позволени единствено за мирни цели.

Главният изпълнителен директор на американския отбранителен гигант допълни, че той се фокусира върху използването на изкуствен интелект за увеличаване участието на хора в програми, свързани с отбраната, както и на такива за опазването на климата. Той сподели още, че компанията е създала екип по етичните въпроси, свързани с AI, който да съветва как най-добре да се използва изкуствения интелект, за да помогне на хората да взимат по-ефективни решения.

Според Тейлът, един от важните приноси на AI в сферата на отбраната и реакцията при кризи се състои в обработката на огромни масиви от данни от различни източници и превръщането им в полезна информация и прогнози за хората, вземащи решения. Така комбинацията от AI за прогнозиране и автономни технологии може да подобри възможностите ни за управление на кризи и опазване на климата, позволявайки например да се предвиди къде могат да избухнат пожари и да се гарантира, че машините ще бъдат там навреме.

Изкуственият интелект беше на практика навсякъде на тазгодишния Световен мобилен конгрес – от управлението на мобилните мрежи, през роботите и Internet of Things решенията, до комплексни системи за автоматизирано управление на ютилити мрежи, умни градове и транспортен трафик.

Ключови думи:

MWC23