Quantcast

Медия без
политическа реклама

MWC23: Метавселената може да предефинира човешките взаимоотношения

Pixabay

Метавселена може изцяло да предефинира взаимоотношенията и да свърже дигиталния и реалния свят. Това са част от изводите, около които се обединиха специалисти от сегментите на виртуалната реалност и телекомуникациите в рамките на дискусия по темата, която беше част от тазгодишния Световен мобилен конгрес (Mobile World Congress) в Барселона.

Форумът, в чиито фокус по традиция са мобилните телефони и телеком мрежите, през последните години акцентира все повече на нови дигитални сегменти като виртуалната (VR) и добавената (AR) реалност, метавселената, изкуствения интелект, роботите, свързаните автомобили и летящите дронове. През тази година изложението, на което присъства и кореспондент на Segabg.com, посрещна над 80 000 посетители, повече от 1000 лектори, както и над 2000 компании – изложители.

На специална дискусия за метавселената в рамките на конгреса експерти от бранша посочиха, че потенциалът на сектора далеч надхвърля новите възможности за приходи, с които се свързва. Според тях, метавселената може да е полезна за обществото, защото насърчава сътрудничеството и позволява на хората напълно да предефинират себе си и своите взаимоотношения.

За незапознатите – метавселена е ново понятие, с което се описват т.нар. виртуални светове в интернет. Това са триизмерни компютърно – генерирани „места“, в които влизат милиони потребители едновременно, за да играят, да правят бизнес, да се обучават или просто да общуват помежду си. В тях например има съвсем реални милионери, натрупали истинско състояние от продажба на виртуални стоки или „недвижими имоти“.

Сред ранните примери за такива метавселени са Second Life и Entropia Universe, а напоследък популярни са Decentraland, Sandbox. Facebook също залага на този сегмент и инвестира милиарди в своя собствен виртуален свят, както и в шлемовете си за виртуална реалност. Според някои анализатори, това е следващото поколение интернет, в която не просто ще си пишем и говорим, а ще общуваме чрез нашите триизмерни аватари. Други са на мнение, че оптимизмът около този сегмент е прибързан и все още е рано да се прогнозира дали той ще се наложи в обществото.

По време на мобилния конгрес основателката на технологичната компания XEODesign Никол Лазаро очерта възможностите за използване на метавселената за създаване на нови светове и тяхното изследване, откъсвайки се от дългогодишните хардуерно базирани подходи, включващи компютри, клавиатури и джойстици.

“Метавселената просто обединява дигиталния и физическия свят“ - посочва Лазаро, помолена да обясни потенциала ѝ за осигуряване на споделен опит и инструменти за сътрудничество. Тя отбеляза също, че устройствата, необходими за навлизане в този нов свят, все още се появяват, визирайки очилата и шлемовете за виртуална реалност.

По думите ѝ смартфоните вече са достатъчно мощни, за да позволят на хората да „живеят“ в метавселената. Докато новите устройства не станат по-широко достъпни, начинът, по който повечето хора ще имат достъп до метавселената, ще бъде именно „телефонът“, заяви още Лазаро.

Себастиен Бурже, съосновател и главен оперативен директор на гейминг компанията The Sandbox, създател на едноименния виртуален свят, обърна внимание на социалната роля на метавселената. Той отбеляза, че аватарите за първи път в човешката история предоставят възможност да „дефинираме нашата идентичност“.

Според него те са новата дигитална идентичност, която ще ни представлява в метавселената. „Ние наистина можем да изберем кои сме - мъж, жена или дори нечовешко същество“ - посочва Бурже.

От своя страна Лазаро подчерта, че обществото контролира какво представлява метавселената днес и как ще се развие в бъдеще. Тя отбеляза, че потребителите ще решат как искат да използват системата - дали да я изследват, да решават заедно пъзели или например да учат с помощта на „книги, които оживяват“.

Ключови думи:

метавселена, MWC23

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?