Медия без
политическа реклама

Франция поиска български полицаи за охрана на Париж 2024

200 дни преди олимпийските игри френската столица изостава леко от графика за строителство на обектите

09 Яну. 2024
МВР
Френският аташе по вътрешна сигурност Лоран Ърст и главният секретар на МВР Живко Коцев (отляво надясно).

Франция официално поиска България да изпрати полицаи, които да участват в охраната на олимпийските игри в Париж 2024.

Това стана ясно от официално съобщение на българското МВР след среща на главния комисар Живко Коцев с френския аташе по вътрешна сигурност Лоран Ърст. По време на разговора, Франция е отправила запитване към България с молба да изпрати полицейски служители, които да се включат в охраната на обществения ред и обезпечаването на сигурността по време на предстоящото голямо спортно събитие, посочват от вътрешното министерство. От съобщението става ясно, че Париж е поискал такава помощ от всички държави членки на ЕС.

Главният секретар потвърдил готовността на МВР да осигури служители от „Гранична полиция“, „Охранителна полиция“ и при необходимост – от „Криминална полиция“, които да бъдат дислоцирани на място и да се включат в изпълнението на конкретни задачи.

 

200 ДНИ ПРЕДИ ИГРИТЕ СТРОИТЕЛСТВОТО ЛЕКО ИЗОСТАВА

В Париж отбелязаха тържествено, че до началото на игрите (на 26 юли) има точно 200 дни, и поставиха часовник с обратно броене на фасадата на префектурата (на снимката).

Но се оказва, че строителните работи леко изостават от графика и трябва да се наваксва пропуснатото време. "Сега трябва да спринтираме към финала. Огромният обем работа до момента ще е безполезен, ако всичко не бъде завършено докрай и навреме", заяви президентът на организационния комитет Тони Естанге. 

Париж имаше голямото предимство повечето от съоръженията да са вече построени, когато на 13 септември 2017 г. МОК го избра да бъде домакин на игрите за трети път (след 1900 и 1924 г.). Това беше един от най-изтъкваните аргументи от страна на френските власти при кандидатстването. И в момента официалното становище е, че подготовката върви по график и страната ще е готова да посрещне очакваните над 10 млн. посетители. 

Обаче според Никола Феран, главен изп. директор на "Солидео", завършени са 84% вместо планираните за този етап на годината 89% от обектите. Освен това компанията, която отговаря за инфраструктурата за олимпийските игри, се сблъсква и с редица проблеми. Като положителен факт Феран изтъква пред специализирания сайт InsideTheGames, че на разкритите 70 обекта са регистрирани общо 168 произшествия, три пъти по-малко от обикновено.

Но отчита и закъснения на три места: работата по "Гран Пале", три сгради в олимпийското село и плувния басейн "Коломб", който ще е тренировъчен център за синхронното плуване. Все пак са започнати само преди няколко седмици и не нарушават цялостната картина, смята той. 

На 11 юли (две седмици преди началото на игрите) е планирано тържествено да бъде открит спортният център "Ла Шапел" в северната част на Париж. Той ще има места за 8000 зрители и там ще са състезанията по бадминтон (27 юли - 5 август) и художествена гимнастика (8-10 август). Работата по многофункционалната зала, която по-късно ще бъде използвана от баскетболния "Пари баскет", също върви по график. 

На 1 март трябва да е завършено олимпийското село, разположено на три площадки с обща площ 51 хектара в северната част на столицата, което ще приюти 14 500 спортисти, а след игрите ще се превърне в комплекс със социални жилища. Феран обаче признава, че три от сградите, в които трябва да се настанят общо 500 олимпийци, изостават от графика.

До края на март пък се планира да бъде завършен и Центърът за водни спортове - оригинална сграда срещу "Стад дьо Франс". Това е единственият нов обект, построен изключително за олимпийските игри, и ще бъде домакин на синхронното плуване и скокове във вода. 

Останалите плувни спортове ще са в "Дефанс Арена" на северозапад, впечатляващо закрито съоръжение, собственост на местния отбор по ръгби, което ще бъде подложено на обстоен ремонт, за да помести в себе си и плувен басейн. Това е и една от най-горещите точки в проекта. Защото на 12 май в "Дефанс Арена" ще се състои последният от четирите концерта на Тейлър Суифт в Париж и чак тогава трябва да започне трансформацията за игрите. Два дни по-късно мястото би трябвало вече да прилича на плувен комплекс.

Пет дни след запалването на олимпийския огън в Гърция на 14 април, още едно съоръжение трябва да се присъедини към семейството на Париж 2024: "Гран Пале" (Grand Palais - Големият дворец).

Построен за Световното изложение през 1900 г. (когато Париж е домакин на олимпийски игри за първи път), този паметник с впечатляващия си прозрачен купол - инженерно постижение по онова време - е в реконструкция вече над 3 години, на цена от 466 млн. евро. В него ще има фехтовка (27 юли - 4 август) и таекуондо (от 7 до 10 август). Работата и там изостава, но организаторите не са много притеснени.

"Гран Пале" е символ на желанието на Париж да съчетае монументалността със спорта. Това ще стане и в други части на града - като Айфеловата кула и площад "Конкорд", но с временни инсталации.

200 дни преди началото на игрите Париж изтъква като плюс и още един пункт, предизвикал полемики в страната: няма големи промени в заложените за организацията 4,5 млрд. евро, от които над 1,72 млрд ще дойдат от публичния бюджет. Всъщност, според Феран, само 57,5 ​​млн. евро са заделени за покриване на всякакви промени в първоначалните планове.

Вече са продадени и 7,6 млн. билета за състезанията и все още е възможно да се закупят за някои дисциплини. Тук не се отчита фактът, че от април тези, които вече са си купили билети, но няма да ги използват, могат да ги препродадат, но отново чрез официалните сайтове за продажба на Париж 2024.

Ключови думи:

Париж 2024

Още по темата