Медия без
политическа реклама

БФС наказа жестоко "ЦСКА-София" за баталиите

Ние нямаме отбор за титла в момента, призна изпълнителният директор на клуба Филип Филипов

10 Юни 2024Обновена
Новият треньор на "ЦСКА-София" Томислав Стипич пристига за официалното си представяне.
СПОРТАЛ
Новият треньор на "ЦСКА-София" Томислав Стипич пристига за официалното си представяне.

Българският футболен съюз (БФС) наложи сурово наказание на "ЦСКА-София" за грозните сцени в края на плейофа за Лигата на конференцията срещу "ЦСКА 1948" на 31 май. Тогава в края на мача фенове на отбора нахлуха на терена, вбесени от това, че тимът губи с 0:2 от "ЦСКА 1948", като погнаха да бият своите играчи. При това мачът бе прекъснат, футболистите се прибраха в съблекалнята, но ултраси на "ЦСКА-София" продължиха да трошат по ст. "Васил Левски" и дори удариха по лицето с камък дежурния делегат на мача.

Днес Дисциплинарната комисия към БФС излезе с решение по случая и то бе крайно неблагоприятно за "ЦСКА-София". Клубът е наказан за общо 5 мача. В едно домакинство ще играе без публика, а в други две ще бъде затворен сектор Г, където се намира агитката. Между тези домакинства отборът е лишен от правото да има свои фенове в две поредни гостувания в Първа лига. "ЦСКА-София" е задължен също така да покрие щетите, нанесени от привържениците си върху стадиона.

Освен това на клуба е наложена огромна глоба - общо за 34 300 лв. Това включва 10 000 лв. за нанесен удар на служебно лице с последствие, 10 000 лв., за навлизане на публика на терена с последствия, 4000 лв. за хвърлени предмети с последствие и нараняване на длъжностно лице, 3000 лв. за обидни и нецензурни скандирания, 2000 лв. за възпламеняване на бомбички на пистата, 2000 лв. за неспазване изискванията за осъществяване на надеждна охрана на футболната среща, 2000 лв. за увреждане на материална база, 1000 лв. за неуважително отношение към противниковия отбор - не изписване името на таблото и билетите за футболната среща и 300 лв. за нерегламентирано използване на факли.

 

"ЦСКА-СОФИЯ" ОБЕЩА ДА СЕ БОРИ ЗА ТИТЛАТА, НО ДОГОДИНА

"ЦСКА-София" е амбициран да изгради силен и конкурентен отбор, но за това са нужни три трансферни прозореца (или около година и половина). Това стана ясно от думите на единия изпълнителен директор на клуба Филип Филипов.

"Основата, от която ще се тръгне, е това, че ЦСКА ще има и ще следва своя футболна философия. Ще има ясна визия, изграден стил на игра - офанзивен и доминиращ футбол, който се харесва на феновете и е носил успехи. Важно е развитието на младите футболисти, това ще ни е приоритет. Ще са необходими три трансферни прозореца, за да изградим стойностен отбор. Всички сме наясно какъв ни е отборът в момента. Надявам се за последно селекцията да се извършва в движение. Имаме дефицит на доста позиции. Ще започнем веднага работа по селекцията за следващите два трансферни прозореца, за да надградим с класни футболисти, които ще вдигнат значително класата на нашия отбор. Зимата вече трябва да сме наясно с ядрото, за да може след лятната пауза (т.е. лятото на 2025 г.) да се пребори за титлата и да има участие в Европа. Ние няма да избягаме от целите на ЦСКА - титла и купа, но нямаме този отбор в момента. Трябва да сме реалисти", заяви Филипов.

Той говори по време на представянето на структурата на клуба при новия собственик - свързаната с букмейкърската компания "Уинбет" фондация "Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука". Христо Стоичков също бе представен като основен акционер, макар да не фигурира като такъв в Търговския регистър. "С Христо Стоичков по-рядко комуникираме, но по-напоително", заяви другият изпълнителен директор - Стоян Орманджиев. Той ще бъде един от тримата членове на Управителния съвет, заедно с Филипов и Ангел Борисов (б.ред. управител на "Фонд Спорт" ЕООД, дъщерно дружество на "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука").

Потвърдено бе, че един от най-доверените хора на предишния собственик Гриша Ганчев - Трифон Попов, вече не е финансов директор. На позицията му е назначен Петър Стоянов. Техническият директор - Михаил Александров, както и главният скаут - Иван Славов, бяха обявени преди няколко дни. Костадин Ангелов остава шеф на детско-юношеската школа. Тя през следващите две години ще ползва чужди терени, докато бъде готова новата база за подрастващите отбори. "За мен детско-юношеската школа е изключително важно като направление. Знаем, че ще страдаме в следващите две години", призна Орманджиев.

Той отново се извини на феновете за представянето през изминалия сезон, когато тимът остана на трето място, но не успя да се класира за евротурнирите, а и стигна само до 1/2-финалите за Купата на България. "За съжаление това, което беше като представяне на терена, не приляга на ЦСКА. Целият сезон беше такъв от началото до края. Сезонът беше тежък, изпълнен с промени в клуба. По-добре е да има един ужасен край, отколкото да има ужас без край. Мястото на ЦСКА е на върха в България и да бъде в Европа. Дължим извинение на цялата армейска общност. В най-важните мачове ние се огънахме. Класирането и правопропорционално на нашето представяне", заяви Стоян Орманджиев.

Представен беше и новият треньор на първия отбор - хърватинът Томислав Стипич. Той ще проведе първа тренировка на 14 юни на базата в Панчарево, където от 8 до 20 юли ще е и вторият лагер на "ЦСКА-София". Първият ще е от 23 юни до 6 юли в Банско.

"Вече уча български като уважение към вашата страна и този велик клуб. Благодаря на ЦСКА, че показа доверие. Знам къде идвам - в отбор с големи цели. Най-важно е да имаме стабилност. Няма да е лесно. Наясно съм какво се очаква от мен. Надяваме се нещата да протекат по най-добрия начин. Усетих, че това е моето място и искам да съм част от ЦСКА. Резултатите във футбола са всичко. Останалото е романтика. Бих помолил като за начало да ни дадете спокойствие, да имаме търпение. Най-добрите решения се взимат, когато могат да се обмислят, не под натиск. Ще видите, че резултатите ще дойдат. Целта е след една година да сме напред. Играта трябва да се подобри. Дългосрочната ни цел е договорът ми за 1+1 година да е един от многото. Идеята ми е да съм в ЦСКА до живот и да върна славата на ЦСКА", заяви Стипич.

Станаха ясни и първите петима футболисти, които ще бъдат освободени от отбора. Това са Енес Махмутович, Мено Кох, Юрген Матей, Фернандо Каранга и Данило Асприля. Вече има договорено и първо попълнение - Иван Тасев ("Пирин"), а ще бъдат върнатите преотстъпените Марк-Емилио Папазов, Симеон Александров, Росен Маринов и Асен Дончев.

Вторият тим ще играе във Втора лига под ръководството на Владимир Манчев. Ще има и трети отбор, който пък ще е в Трета лига. В него ще се адаптират юноши към мъжкия футбол.