Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Арена Бургас" ще погълне още поне 6 млн. лв.

Шефът на "Академика 2011", заедно с Кралев и Лечева, беше заплашен с прокурор от бившия спортен миннистър Радостин Василев

22 Ноем. 2023ЯВОР ЕВТИМОВ
Илияна Димитрова
Изп. директор на "Академика 2011" Петър Петров (вляво) и спортният министър Димитър Илиев се явиха днес пред комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание.

Още минимум 6 млн. лв. ще погълне почти двойно оскъпената зала "Арена Бургас", построена с изцяло държавна инвестиция в периода 2014-2023 г. Това стана ясно от думите на изп. директор на стопанисващото дружество "Академика 2011" Петър Петров пред парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Той беше повикан днес в Народното събрание, за да отговори на въпроси по одитния доклад от възложената проверка на Министерството на младежта и спорта, установила драстични липси на необходимото оборудване за многофункционалното спортно съоръжение. Самата зала беше помпозно открита на 18 май 2023 г. от тогавашния служебен спортен министър Весела Лечева и президента Румен Радев, но само половин година по-късно стана ясно, че тя е практически негодна за провеждане на спортни мероприятия.

Откритата шумно преди по-малко от половин година нова зала "Арена Бургас" е практически негодна за провеждане на спортни събития. Това става ясно от отговор на Министерството на младежта и спорта до народния представител Антоанета Цонева (ПП-ДБ).

Въпреки че реално не даде нито един конкретен отговор на поставените му въпроси, от думите на Петров се разбра, че управляваното от него държавно търговско дружество планира да похарчи още 10% от настоящата стойност на обекта, възлизаща на 63,8 млн. лв. (при планирана начална стойност от 38,4 млн.). Новата сума щяла да отиде за поредните довършителни процедури по залата.

"С решение на Министерския съвет капиталът на дружеството беше увеличен в началото на тази година с 6 млн. лв., които са за развитие и довършване на "Арена Бургас". Което означава да се закупи техника - мотокари, електрокари, вишки. Има помещения, които са оставени да се реши какво ще с прави с тях. Има възможност за изграждане на ресторант, фитнес, спа център, магазин, който може и да е склад. Те са предвидени за отдаване под наем, за да се извлича пълният капацитет от залата, тъй като се пак "Академика 2011" е търговско дружество", обясни шефът пред депутатите.

Това е само поредният скок в цената на съоръжението в бургаския кв. "Изгрев". Първоначалната вноска от 5 млн. лв. беше отпусната на Община Бургас от правителството на Пламен Орешарски. Прогнозната стойност от 38 397 364 лв. с ДДС беше надмината още през 2016 г., когато вторият кабинет на Бойко Борисов преведе нови 35 млн. лв., като залата по план трябваше да е готова в края на 2018 г.

Вместо това, през ноември 2018 г. - когато строежът беше доникъде, държавата отпусна още 18 799 067 лв. с мотива, че се налагат допълнителни укрепвания, дренажи, непредвидени разходи за интериорно осветление, увеличаване на дебелината на покритието на залата, на броя асансьорни шахти и т. н.

През август 2020 г. пък капиталът на "Академика 2011" беше увеличен с още 5 млн. лв., осигурени за "доставка и монтаж на пълно оборудване за различни видове спорт в "Арена Бургас". Така стойността на залата в Бургас скочи до 63,8 млн. лв., а със сегашните 6 млн. лв. ще нарасне до почти 70 млн. лв.

май 2023 г. е датата, на която официално ще отвори врати "Арена Бургас", научи "Сега". Многофункционалната спортна зала в морския град, построена изцяло със средства от държавния бюджет, дочака своето откриване с близо 5-годишно закъснение и почти двойно нараснала цена.

При това съвсем не е сигурно, че това ще е крайната цена, тъй като изобщо не е ясно колко и какво още оборудване е необходимо, за да отговаря залата на международните спортни стандарти. От изказванията на Петров стана ясно, че тепърва се чакат препоръки от отделните спортни федерации у нас.

"Имаме насоки от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и ми беше наредено да извърша проучване за сегашното състояние на залата. Събрана е информация от федерациите по волейбол, баскетбол, лека атлетика, художествена гимнастика, бокс, борба. Запитахме ги какво е необходимо да се закупи към днешна дата, за да може там да се провеждат международни състезания. Министърът е уведомен, ще проведем срещи с федерациите, за да видим кога се планира там някакво международно събитие", заяви директорът на "Академика 2011".

Също така стана ясно, че за 2024 г. към "Арена Бургас" заявен интерес има само за събития по футзал през април и по акробатика през май. Що се отнася до липсата на атлетическа писта, беше обяснено, че тя не може да бъде монтирана, докато не бъдат отстранени открити неравности по пода, за която цел в момента залата "се шлайфа".

Петров обаче така и не даде ясен отговор има ли неизпълнени ангажименти от страна на изпълнителя и дали е потърсена отговорност по договора. Строежът на залата беше възложен на обединение "Дворана" ДЗЗД (в него с по 47% участваха софийските фирми "Водстрой 98" и фалиралата впоследствие "Понсстройинженеринг", вътре е и бургаската "Билдникс"), което спечели търга по обявената обществена поръчка през 2014 г.

 

СИГНАЛ ДО ПРОКУРАТУРАТА

Сред присъствалите на изслушването в комисията беше и независимият депутат Радостин Василев, който в периода декември 2021 г. - юли 2022 г. беше спортен министър. Именно той освободи цялото тогавашно ръководство на "Академика 2011", в което влизаше и самият Петър Петров като член на съвета на директорите, заедно с изп. директор Елиана Шипковенска и Анелия Нунева. Впоследствие Петров беше върнат в управлението на държавното дружество от служебния министър Весела Лечева и дори беше назначен за шеф, а като членове бяха включени Иван Терзийски и Траян Танев.

Днес Василев директно обяви Петров за некомпетентен да управлява търговското дружество и посъветва неговия принципал Димитър Илиев да го уволни незабавно. Също така специалистът по спортно право заплаши, че ще сезира прокуратурата за "извършените кражби" при строителството на "Арена Бургас".

"Има изготвен доклад от агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), който ясно казва, че сертификатите за оборудването нямат никакво значение, защото това оборудване е прието в нарушение на договора - заяви Василев. - То е трябвало да бъде прието единствено след монтирането му от страна на изпълнителя, а не да бъде складирано в кашони и да мухлясва по складовете. То в момента е напълно неизползваемо и тази зала скоро няма да бъде годна за никакъв спорт. Аз лично ще подам сигнал до главния прокурор срещу цялото ръководство на "Академика 2011", включително и срещу бившите му членове като Шипковенска. Ще подам сигнал също срещу спортния министър на ГЕРБ Красен Кралев, който е бързал всички плащания да минат, както и срещу Весела Лечева, която побърза да открие залата, без тя да е готова."

Още по темата