Медия без
политическа реклама

Украинското посолство отново се възмути от председателката на СЕМ

Соня Момчилова подпомага хибридната война на Русия, пише в позиция на посолството

12 Юли 2023
Булфото
Соня Момчилова

Посолството на Украйна в България порица председателя на СЕМ Соня Момчилова, че приглася на руската пропаганда в отричането на военните престъпления на Русия в Буча. "Недопустимо е официално лице на уважаема институция, която по своята функция е задължена да защитава свободата на словото, да допуска подмяна на понятия, касаещи ужасни престъпления на Руската федерация, и с това да подпомага манипулации, които са част от хибридната война на Русия", се казва в остра позиция на украинското посолство.

Оттам припомнят, че зверствата в Буча се разследват от Международния наказателен съд и специалния трибунал за разследване на агресията на Русия срещу Украйна. "Считаме за неприемлив факта, че длъжностно лице от държавна институция продължава да внушава съмнения по темата, вземайки предвид официалното становище на България, както и на международна общност, относно осъждането на престъпленията срещу мирното население в Буча през пролетта на 2022 година", пише в позицията.

Посолството на Украйна е категорично, че е недопустимо да се хвърля сянка върху този ужасен акт на престъпление срещу човечество и обвинява Соня Момчилова в подвеждащо използването на аргумента, че събитията са били „коментирани противоречиво включително от европейските и американски медии". "Призоваваме компетентните български институции да предприемат всички стъпки за изказванията на ръководството на медийния регулатор и опитите за ретранслиране на манипулативни твърдения, които могат да се използват като оправдания за руската аресия срещу Украйна", завършва позицията на посолството.

Преди седмица представителите на президента Румен Радев и на ГЕРБ в Съвета за електронни медии осуетиха опит в дневния ред на заседанието на органа да бъде включена точка с искане председателят на СЕМ Соня Момчилова да подаде оставка. Предложението бе направено от члена на регулатора и бивш водещ в "Дарик радио" Пролет Велкова и бе подкрепено от колегата й и юрист Симова Велева.

През м.г. те станаха част от СЕМ от квотата на Народното събрание с номинации от "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Основание за искането бе скорошно изказване на Момчилова в интервю отново за БНР, че зверствата на Русия в Буча били украинска пропаганда. Думите на Момчилова бяха, че освен руска пропаганда, в българските медии се наблюдава и "пропаганда в обратна посока". Като примери за това тя даде публикациите "за заболяване на Путин, че бил умрял, за Буча и т.н". Два дни след интервюто на Момчилова СЕМ излезе на сайта си с доста отвлечена позиция за разграничаване от Момчилова, от която дори не ставаше ясно във връзка с какво се прави.

Ключови думи:

Соня Момчилова, СЕМ

Още по темата