Медия без
политическа реклама

Посолствата на САЩ и Украйна се възмутиха от председателката на СЕМ

Съветът не се разграничи ясно от Соня Момчилова

22 Юни 2023Обновена
Соня Момчилова
Булфото
Соня Момчилова

Посолствата на Украйна и САЩ реагираха на коментара на председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова относно зверствата на руската армия в Буча по време на окупацията на града през 2022 г. В началото на седмицата представителят на президента Румен Радев в медийния регулатор заяви в предаването "Контракоментар" на Асен Генов в Ютюб, че освен руска пропаганда, в българските медии се наблюдава и "пропаганда в обратна посока". Като примери за това тя даде публикациите "за заболяване на Путин, че бил умрял, за Буча и т.н". 

След като изказването на Момчилова за Буча предизвикаха силно възмущение в публичното пространство, двете посолства също публикуваха позиции. Украинското заяви, че счита за неприемливи и манипулативни изявленията на председателя Соня Момчилова по повод Бучанската трагедия."Категорично настояваме, че е недопустимо изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на Русия срещу Украйна. Трагедията в Буча беше призната от международната общност с приемането на декларация, към която Република България официално се присъедини през април 2023 г. След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, мъчения и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киевска област. Като цяло, в рамките на дейността на Международния наказателен съд и Специалния трибунал за разследване на престъпленията на руското политическо ръководство срещу Украйна са събрани доказателства за 96 000 военни престъпления, както и разрушения на важна гражданска инфраструктура (повече от 100 000 обекта). Посолството на Украйна очаква от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО", пише в позицията на посолството на Украйна.

След него коментар на думите на Момчилова направиха и от посолството на САЩ. "Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с пълна скорост, като отрича Русия да е атакувала цивилни. Когато украинските сили освободиха град Буча, те откриха, че там е имало клане. Стотици мъже, жени и деца са убити безразборно от руските сили. Тези действия са част от кампания на широко разпространено и систематично насилие срещу цивилни граждани. Не се заблуждавайте от лъжите", призоваха от американското посолство.

Това не е първият случай, в който изказвания на Момчилова предизвикват реакции както в България, така и в чужбина. М.г. тя нападна безцеремонно журналистката Мария Черешева след нейно участие в международното разследване за нерегламентирана употреба на сила и нечовешко и унизително отношение от страна на българските гранични власти към мигранти, незаконно преминали границата на страната и търсещи закрила. Впоследствие оставката на шефа на СЕМ бе поискана от Българския хелзинкски комитет и от Асоциацията на европейските журналисти - България, а международната журналистическа организация "Репортери без граници" окачестви изказването й като недостойно за позицията, която заема. 

Освен това в серия свои интервюта Момчилова оспори и дали българските журналисти и медии трябва да са на страната на Украйна след агресията на Русия на нейна територия. Заради това колегите на шефа си в СЕМ - Пролет Велкова и Симона Велева, поискаха оставката й, заради разпространяване на  "антидемократична пропаганда" и "кремълски опорни точки". Искането им обаче не бе прието, като против гласуваха самата Момчилова, другият член на СЕМ от квотата на Румен Радев - Габриела Наплатанова, както и Галина Георгиева, избрана преди 4 г. по предложение на ГЕРБ. 

РЕАКЦИЯ ОТ СЕМ

Два дни след интервюто на Момчилова СЕМ излезе на сайта си с позиция по казаното от нея. Прави впечатление, че регулаторът не съобщава по повод на какво се публикува съобщението. Пълният му текст гласи: Съветът за електронни медии категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча. Става дума за чудовищен акт на мъчения и убийства на цивилни граждани, заради отразяването на които СЕМ се сезира преди повече от година.
По повод войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени множество наблюдения на програми на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и телевизията. Налице са вече образувани административнонаказателни производства и са наложени имуществени  санкции на доставчици, които отричат жестокостите на войната.

ОЩЕ РЕАКЦИИ 

От бъдещата партия „Ние идваме!“ също разпространиха позиция относно скандала с Момчилова. "Ние идваме" за пореден път заявява, че Кремъл има своето лоби на ключови позиции в сигурността на страната ни. Поредна сянка на съмнение хвърля изявление на председателя на СЕМ Соня Момчилова. Позицията на г-жа Момчилова, че гледната точка на Москва трябва да се разглежда като втора - равнопоставена гледна точка в конфликта, е или липса на основни професионални принципи и общочовешки ценности, или е откровено обслужване на държава - агресор. Недопустимо е председателят на СЕМ да приравнява обществените медии със сайтовете за фалшиви новини и да отъждествява лъжата и пропагандата с официална информация", се казва в публикацията. От „Ние идваме!“ настояват Момчилова да бъде незабавно изслушана от медийната комисия в Народното събрание и да й се поиска оставката.

Ключови думи:

СЕМ, Соня Момчилова

Още по темата