Медия без
политическа реклама

И в СЕМ ще има ротационно председателство до април 2025 г.

Габриела Наплатанова и Симона Велева ще заемат поста за шест месеца

25 Апр. 2024
Габриела Наплатанова
Габриела Наплатанова

Членовете на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова и Симона Велева бяха избрани за временни председатели на регулатора за по шест месеца в рамките на следващия едногодишен мандат. Наплатанова, която е от квотата на президента Румен Радев, ще поеме функциите в края на април, когато изтича мандатът на Соня Момчилова. След 6 месеца Наплатанова ще бъде сменена от Велева, която бе избрана за член на СЕМ през 2022 г. от Народното събрание по предложение на "Продължаваме промяната"     

До избора на наследник на Момчилова се стигна след 5 гласувания. Съгласно Закона за радиото и телевизията председателят на СЕМ се избира с квалифицирано мнозинство от поне четири гласа от общо петимата негови членове. Ако това не се случи на 3 поредни гласувания, се провежда извънредно, на което шеф може да се избере и с обикновено мнозинство.

На първите три тура кандидатурите бяха две - на Наплатанова и на Велева. И двете обаче получиха само по 2 гласа "за". Наплатанова беше подкрепена от Момчилова, която я предложи за поста и която също е от квотата на Радев. "За" Велева гласува Пролет Велкова, която също стана член на СЕМ през 2022 г. след номинация на "Демократична България". И в трите тура последният член на СЕМ Галина Георгиева гласува "въздържал се". Тя пък е член на СЕМ от 2018 г. с гласовете на ГЕРБ и ДПС. 

Положението не се промени и при четвъртото гласуване, когато отново нито Наплатанова, нито Велева събраха три гласа, след като отново Георгиева не подкрепи нито една от тях. При петия вот Пролет Велкова предложи Наплатанова и Велева да се ротират през следващите 12 месеца. Идеята бе подкрепена от всички без Георгиева. Мандатът на сегашния председател Соня Момчилова изтича на 28 април. 

Ключови думи:

СЕМ

Още по темата