Медия без
политическа реклама

И ГЕРБ почна да губи търпение към Соня Момчилова

Депутатът Тома Биков посъветва шефката на СЕМ да подаде оставка

13 Юли 2023
Тома Биков
Илияна Кирилова
Тома Биков

Гласовете за освобождаване на Соня Момчилова от председателското място в Съвета за електронни медии днес се увеличиха с още един. Тя получи съвет да подаде оставка от депутата на ГЕРБ Тома Биков, който е зам.-председател на парламентарната комисия по култура и медии. Момчилова скандализира от месеци с изказвания около войната в Украйна, които подозрително напомнят на опорките на Кремъл. Твърдението й, че зверствата в Буча били украинска пропаганда, предизвика реакции и от украинското, и от американското посолство - доста безпрецедентна ситуация.

Позицията на Биков е любопитна, защото преди седмица именно представителите в СЕМ на ГЕРБ и на президента Румен Радев осуетиха опит в дневния ред на заседанието на органа да бъде включена точка с искане председателят на СЕМ Соня Момчилова да подаде оставка. Предложението тогава бе направено от члена на регулатора и бивш водещ в "Дарик радио" Пролет Велкова и бе подкрепено от колегата й и юрист Симова Велева - представители на парламентарната квота и номинации на ДБ и ПП.

Днес Тома Биков посочи няколко неща, които са му направили впечатление на последното заседание на СЕМ:

1. Заседанията се провеждат в свободен формат и всеки, който желае може да се изкаже, когато пожелае без да е необходимо да иска думата, да му се дава думата или да се използват реплики и дуплики. Така може да се води разговор в неформална обстановка, но не и да заседава регулатор.

2. За пореден път основната тема на заседанието на СЕМ са интервютата на неговия председател Соня Момчилова, която за пореден път обяснява, че изразявала лично мнение. Председателят на СЕМ няма право на лично мнение, защото представлява целия орган и би трябвало да обобщава мненията на всички. Явно това е непосилна задача за госпожа Момчилова.

3. На предишно заседание мнозинството от членовете на СЕМ се разграничиха от изявленията на госпожа Момчилова, което трябваше да я подтикне да прецизира изявите си и да преосмисли поведението си. Явно обаче това не се е случило и нейното поведение отново е в дневния ред.

"Зная, че като депутат аз също нямам право на лично мнение, защото работата ми е да представлявам избирателите и партията си. Зная и че не е добре да коментирам работата на независими регулатори, какъвто е СЕМ. Като депутат обаче имам правото на съвет и отношение към резултатите от работата на регулаторните органи. Затова бих посъветвал госпожа Момчилова да подаде оставка като председател на СЕМ и ако желае да продължи с изявите на личното си мнение да го прави като член на регулатора от квотата на президента", заявява Тома Биков. Той допълва, че заседанието го убедило още повече, че "имаме нужда от нов Закон за радиото и телевизията, който да отчете актуалните предизвикателства, както пред медиите, така и пред медийния регулатор".

 

 

Ключови думи:

Соня Момчилова, СЕМ

Още по темата