Quantcast

Медия без
политическа реклама

US Сенатът ограничи правата на Тръмп да започне война с Иран

14 Февр. 2020
ЕПА/БГНЕС

Сенатът на САЩ одобри резолюция, с която ограничи правомощията на президента на САЩ Доналд Тръмп да провежда военни операции срещу Иран без одобрението на Конгреса, предаде Би Би Си. Тя изисква от Тръмп да изтегли американски войски, които участват във военни действия срещу Иран, освен ако Конгресът не обяви война или не приеме резолюция, която разрешава специфично използване на сила. Документът бе подкрепен от 55 сенатори, а 45 гласуваха "против". В Сената мнозинство имат републиканците, но при вота осем от тях гласуваха в подкрепа на резолюцията.

Документът беше одобрен, малко след като американските военноморски сили обявиха, че са заловили в Арабско море оръжия, за които се смята, че са ирански.

Президентът на САЩ предупреди, че приемането на резолюцията може да изправи страната пред опасност. Той най-вероятно ще наложи вето, когато документът бъде изпратен за одобрение в Белия дом. 

В началото на януари Камарата на представителите на САЩ прие подобна резолюция след убийството на иранския генерал Касем Солеймани. 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?