Медия без
политическа реклама

Турция арестува български тираджия с 81 полузадушени мигранти

Шофьорът взел по $1000 на човек, за да ги прекара в страната, но опитал да ги изостави в гора край Истанбул

04 Юни 2022
БГНЕС

При акция на силите за сигурност в истанбулския район Есенюрт е бил арестуван български шофьор на ТИР, в чието ремарке е имало 81 нелегални мигранти, някои от които полузадушени и припаднали от липса на достатъчно въздух.

Камионът с българска регистрация е бил спрян за проверка, а водачът е опитал да избяга, съобщава БТА. Полицаите са установили, че ремаркето е пълно с хора. При проверката на самоличността им е станало ясно, че в групата са 70 мигранти от от Сирия, 10 от Ирак и един от Палестина.

При разпита в полицията те разказали, че преди това се придвижили до Одрин, откъдето възнамерявали да преминат към Европа през турско-българската граница. В Одрин те се договорили с българския тираджия и му платили по $ 1000 на човек, за да ги прекара през границата в България, откъдето да заминат за Западна Европа. Вместо това обаче шофьорът обърнал към Истанбул и възнамерявал да ги остави в някоя гориста местност в крайградския район Есенюрт.

На нашия тираджия е наложена глоба от 209 494 турски лири, като освен това той е предаден на съд за нелегален трафик на хора. 

Още по темата