facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Тежък сблъсък в Еврогрупата между Юга и Севера в ЕС

Спорът е за "коронаоблигациите", чрез които дълговото бреме да се разпредели върху повече държави
5 228
 ЕПА/БГНЕС
Мариу Сентену, председател на Еврогрупата

Неуспешно завърши маратонското нощно заседание на министрите на финансите на Европейския съюз. Шефът на Еврогрупата Мариу Сентену (Португалия) обяви тази сутрин, че дискусиите спират до четвъртък, предаде БНР.

Блокирана е помощ от 500 млрд. евро за страдащите от коронавируса европейски икономики, защото държавите от северната част на Евросъюза не желаят да споделят трупащото се дългово бреме на държавите от южната част.

Министрите на финансите от еврозоната започнаха разговорите в 17:30 ч. българско време във вторник, като те продължиха цялата нощ с многобройни почивки, възобновявания и двустранни преговори, в опит да се договори съвместен финансов пакет от мерки за подпомагане на правителствата, компаниите и отделните хора, засегнати икономически и финансово от вирусната пандемия.

Основен проблем в преговорите бяха т.нар. "корона облигации" - общ дългов инструмент, предлаган от Франция, Италия, Испания и шест други страни членки, за да се подпомогне финансирането на огромните публични разходи и стимулиращите икономиката пакети на фона на вирусната криза. Германия, Нидерландия, Австрия и някои други държави обаче продължават да не са съгласни с идеята за емитиране на съвместните облигации (на общ дълг).

Емитирането на съвместен дълг представлява ключова битка между южните икономики като Испания и Италия и икономическият север, воден от Германия и Ниделандия, откакто започна последната финансова криза в еврозоната преди повече от десетилетие.

Ако все пак в четвъртък се стигне до споразумение, комбинираният общоевропейски отговор и този на правителствено ниво може да доведе до най-голямата по размер програма за фискална подкрепа в света, надминавайки дори тази на Съединените щати.

103

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕС погреба коронаоблигациите, но намери 540 млрд. евро за заеми
ЕС вади дълбоки резерви за битка с COVID-19
Кредиторите отказват на Гърция бюджетни облекчения

09.07.2019

1074 1

Коментари

Страници

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

😂👌

Verbis verbis

😅👍

g_ringo

Всъщност - тъпизъм. Но, щом ви харесва ...😕

Интервал

ЕССР отива към логичния си край. Туморът умира, иначе умира гостоприемника. Друг вариант няма.

Аладар

И в САЩ са се били севера срещу юга. Разпад на ЕС ще доведе и до разпад на НАТО. След това почват да се бият помежду си или на групички.

fractal
снимка на fractal

По 10 евро на ден

3а 300 дена

На 500 000 000 европееца

За 7 години

Са няколко трилиона евро

 

 

 

Verbis verbis

А ние коя посока на света ще хванем?

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Нас никой не ни брои.

Сгугню
снимка на Сгугню

Южните държави (то тоя термин не е съвсем верен, щото и ние сме южна, ама сме без дълг) малко прекаляват.

 

Благодарение на ЕС и парите на Севера си дигнаха за няколко десетилетия жизнения стандарт до нивото на тоя на гражданите на Севера, но така и не се научиха на стабилна фискална дисциплина и отговорно държавно финансово поведение.

И сега, като всички са в криза, се оказаха отново без пари и отново Севера трябва да ги спасява и и виновен, че не ще да си дава парите.

Ами няма и да ще - какъв е тоя уж съюз и обединение, при който по-безотговорните ще искат права за сметка на отговорните?

Те, тия, от Севера, да не са по-тъпи, че само те ще спазват правила и дисциплина, а южняците ще щракат с пръсти, а после ще риват.

erkek

Гледам сега статистиката за Финландия.Там на 6 април един е възкръснал-евалла ! .Минус един умрял пише.Или е възкръснал или се е зомбирал! :)

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/...

Става страшно с този вирус...:)

Калорифер

 
"...Ами няма и да ще - какъв е тоя уж съюз и обединение, при който по-безотговорните ще искат права за сметка на отговорните?..."
 
Ами докато правата на едни са задължение за други, така ще е...

 

usmivko

В същност мечтата на баронеса Лайен е създаването на съединени европейски щати. А от Брюксел да назначават гаулайтери по щати(държави)

Може би това се цели с влизането на определени държави в дългова спирала и приема на мигранти.

И да не забравяме че Германия не беше въстановена от план Маршал, а от опрощаване на половината външен дълг плюс задължението на останалите страни да изкупуват продукцията им.

Sine_metu

Радвам се видя правилна оценка за плана Маршал.

В Германия е бил план за хляб в най-буквалния смисъл, по 37 цента дневно

Калорифер

 

"И да не забравяме че Германия не беше въстановена от план Маршал, а от опрощаване на половината външен дълг плюс задължението на останалите страни да изкупуват продукцията им."

 

Нека не гледаме половинчато на фундаменталните неща.

Планът Маршал не е само за Германия, той е за следвоенна Европа. По леснообясними причини само западна Европа се възползва. Няма да отричам, защото не съм толкова запознат, но не вярвам да е имало задължение някой да изкупува нечия продукция.
Бъзстановяването на Германия е резултат и от много други фактори. Безспорно - едни от най-важните са реформата на Ерхард и планът Маршал.
Моето лично мнение е, че реформата на Ерхард има по-голяма тежест.

 

Sine_metu

държавите от северната част на Евросъюза не желаят да споделят трупащото се дългово бреме на държавите от южната част

 

Ами докато правата на едни са задължение за други, така ще е...

 

Абсолютно верно!

Затова северната част да плати на южната за обезлюдяването.

За начало - преките й разходи, по азбучен ред и от България. По американски сметки всеки емигрант струва 50 000 долара на страната-донор. Само преките...

 

g_ringo

Всяка държава-донор може безпроблемно да си прибере обратно емигрантите. Достатъчно е само да има осигури около 80% от възнаграждението, което им предлагат в 'северните' държави, както и съответните социални услуги.

Прост пример - ще ли ходят наши берачи на ягоди да се гърбят в Англия, ако тук им се предлагат по 6-70 евра надник ? А медсестрите, ако заплатите им почваха от 1800 лв нагоре ?

segal

Защо да плащат за емигрантите от България?! 
Уредили са да покрият щетите, като ги възстановяват. 
Милиони мигранти чакат да се настанят в България, ще се компенсира обезлюдяването. 
Само още малко да се разчисти. 
Чумата през втората половина на 12 век на 5-6 вълни е разчистила за османлиите. И тогаз болестта е дошла от Китай, и тогаз мюсюлмани са заселили земите, които Господ е разчистил. 

Калорифер

 

Затова северната част да плати на южната за обезлюдяването.
 
Блестяща идея - предлагам да се разшири и да обхване всички земни полукълбета. Всички виновници за обезлюдяването където и да е по света да платят на потърпевшите.
 
Ако обичаш да изясниш - колко назад във времето ще гледаме за щети?
 

Sine_metu

Откъде накъде „назад“?

ИвКо

В същност мечтата на баронеса Лайен е създаването на съединени европейски щати.

 Съединените Европейски Текезесета няма как да се превърнат в Съединени Европейски Щати, щото призракът на социализма броди из Европа различен от предишният, но пак уродлив.

kaily
снимка на kaily

затова в америка който няма 40-50 филки за лечение, не се лекува от коронавирус, щото призракът на капитализма е по-страшен и от признака на тъпизма

Сгугню
снимка на Сгугню

И да не забравяме че Германия не беше въстановена от план Маршал, а от опрощаване на половината външен дълг плюс задължението на останалите страни да изкупуват продукцията им.

Кои страни, кога и по силата на какво са били длъжни да изкупуват продукцията на Германия?

Сгугню
снимка на Сгугню

Затова северната част да плати на южната за обезлюдяването.

За начало - преките й разходи, по азбучен ред и от България. По американски сметки всеки емигрант струва 50 000 долара на страната-донор. Само преките...

Демек, южните страни са били длъжни да дават емигранти на северните?

Хората са били задължени да емигрират на север?

Как е станало това?

Sine_metu

Нищо лошо, но за теб специално не ми се губи време

Калорифер

 

Нищо лошо, но за теб специално не ми се губи време

 

А за мен?
 😉

 

Sine_metu

Ако не почваш всеки път от Адам и Ева. „Полукълбета, назад във времето“...

Предупреждавал съм коректно: не обсъждам вечни двигатели, „ценности“ и „патриотизъм“ в името на филанкишии, били те западни или източни. Въпросите - за тук, за нас и сега. С поне едно фактче

Дяд Омраз

Аре пак ГуменРечевщини... 😁 

fractal
снимка на fractal

Ум царува

Ум пати

Ум патки пасе

Европа трябва да се възроди с  100-200 млн европейчета 

Който не се грижи за деца  от Европа предава Европа

Сгугню
снимка на Сгугню

Нищо лошо, но за теб специално не ми се губи време

 

А за мен?

Аз съм му виновен, че говори празни приказки и няма аргументи.

Бабин златен.

Калорифер


"...че говори празни приказки..."
 
Ако беше празни приказки, мога да го приема (по-точно - да не обърна внимание) - все пак, форум е, чешим си езиците малко или много. Обаче в конкретния случай си е чиста неграмотност.
 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×