Медия без
политическа реклама

Сърбия, Унгария и РС Македония се наговарят срещу България

Трите държави съгласуват действията си за отхвърляне на новата транзитна такса за руски природен газ

17 Ноем. 2023
Александър Вучич (вторият отляво) предлага чаша вино на Димитър Ковачевски (вторият отдясно)
ЕПА/БГНЕС
Александър Вучич (вторият отляво) предлага чаша вино на Димитър Ковачевски (вторият отдясно)

Сръбската министърка на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович и външният министър на Унгария Петер Сиярто обсъдиха днес в Белград въведената от България такса за транзита на руски газ, съобщи агенция Танюг, цитирана от БТА.

Почти по същото време премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски предприе от Белград остра атака срещу България във връзка с транзитните такси за руския газ. Часове преди това той пя сръбски песни на президента Александър Вучич, предаде репортер на БГНЕС.

България въведе от 13 октомври извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия в размер на 20 лв./мВтч.  От 2021 г. руски газ минава през България за Сърбия и Унгария през газопровода Балкански поток, който е продължение на „Турски поток“.

Джедович и Сиярто са обсъдили мерките, които могат да вземат, за да бъдат защитени позициите на двете страни.

"Ще се опитаме в разговор с българката страна да преодолеем това предизвикателство," каза Джедович след срещата със Сиярто в Белград.

Тя посочи, че ще бъде осигурен алтернативен внос на газ от Азербайджан чрез интерконектора с България, чието изграждане ще приключи до няколко дни.

"Всички изпълнители и подизпълнители са на терен. Очакваме газопроводът да заработи до края на ноември", каза тя.

Петер Сиярто каза, че България е страна членка на ЕС , която излага на опасност енергийното снабдяване.

"Стъпката на България (таксата за пренос на руски газ- бел.ред.) е неприемлива," подчерта  той.

Джедович отбеляза, че Сърбия има подкрепата на Унгария по въпроса за доставките на газ, както има и допълнителни количества складиран там газ за нуждите си благодарение на доброто сътрудничество между двете страни.

Тя каза, че Унгария разчита на "Балкански поток", който минава през Сърбия.

„Това е сигурен източник на доставки за Сърбия и Унгария“, добави Джедович.

Сиярто посочи, че Унгария цени изключително много сътрудничеството със страните, които допринасят за нейната енергийна сигурност.

Според македонския премиер Ковачевски България е въвела "незаконна" такса за транспортирането на газ за Северна Македония и се зарече да бъдат използвани всички законови възможности за решаване на проблема. На въпроса "дали Сърбия, Северна Македония и Унгария могат да действат заедно, когато става дума за таксата за транспортиране на газ" Ковачевски отговори: "Това е незаконно въведен данък".

"Всички искат да кажат, че това е данък, въведен от България, но трябва да знаем, че тази държава е членка на ЕС и не може сутринта да е членка, когато например наложи вето, а следобед да не е и да въведе такса от 10 евро. Отправихме този въпрос към София и Брюксел“, каза още министър председателят на РСМ.

БГНЕС припомня, че Европейската комисия е категорична, че България сама решава как да се разпорежда с приходите от транзитните такси върху руския газ. "Къде ще отидат приходите от транзитните такси е въпрос към българските власти, тъй като това е национално решение и мярка", заяви говорителят на ЕК неотдавна. "Балкански поток" е собственост на страната ни и София определя как тръбата да функционира.

От своя страна руският президент Владимир Путин увери Унгария, че българските такси няма да попречат на доставките. Това стана по време на срещата на Путин и главния изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер с унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври.

"Искам вино, искам нож"

Димитър Ковачевски вчера се срещна със сръбския президент Александър Вучич послучай откриването на Втория международен панаир на виното. Късно снощи Вучич разпространи видео, в което Ковачевски и черногорският президент Яков Милатович пеят сръбската песен "Искам вино, за да полудея“.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

транзитна такса