Медия без
политическа реклама

Съд в Италия прати 207 мафиоти в затвора за общо 2100 години

Мегапроцес удари калабрийската Ндрангета

20 Ноем. 2023
Мегапроцесът завърши след тригодишни разпити
Il Quotidiano del sud
Мегапроцесът завърши след тригодишни разпити

Съд в Италия днес постанови 207 присъди на общо 2100 години затвор по едно от най-големите дела срещу италианския престъпен клан "Ндрангета", действащ в областта Калабрия, в южната част на страната, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Обвиняеми по делото бяха над 338 души. Срещу някои от тях бяха повдигнати обвинения, че са членове на организираната престъпност, а срещу други, че са техни съучастници, включително високо платени професионалисти. Предявените обвинения бяха за рекет, наркотрафик и кражби, а делото продължи почти три години.

Италианската новинарска агенция АНСА съобщи, че прочитането на присъдите е отнело на съдиите час и четиридесет минути. Най-тежките присъди получиха Саверио Рационале и Доменико Бонавота, двама местни лидери на калабрийската мафия, които бяха осъдени на по 30 години затвор.

Сред признатите за виновни бе и Джанкарло Пители – адвокат и бивш политик от участващата в управляващата коалиция партия "Форца Италия" – който бе осъден на 11 години затвор за участие в сговор с мафията и предаване на информация.

Прокуратурата обаче не успя да представи достатъчно доказателства в редица случаи и 131 обвиняеми бяха освободени от наказателна отговорност. Днешното решение може да бъде обжалвано както от прокуратурата, така и от обвиняемите.

Прокуратурата смята "Ндрангета" за най-могъщата мафиотска група в страната, която с лекота засенчва по-известната мафия "Коза ностра", действаща в Сицилия. Прокуратурата казва, че влиянието на "Ндрангета" се простира в цяла Европа и извън нея, отбелязва Ройтерс.

Последният път, в който в Италия едновременно пред съда бяха изправени стотици хора, обвинени, че са мафиоти, беше през 1986 г. в Палермо в дело, което представляваше повратна точка в борбата срещу "Коза ностра" и което беляза началото на резкия упадък на тази мафиотска организация. Това дело имаше огромно значение, тъй като вземаше на прицел редица мафиотски фамилии. Днешното дело се фокусира основно върху една мафиотска фамилия от "Ндрангета" – клана Манкузо, а голяма част от ръководството на мафиотската организация остана незасегнато.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ндрангета

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?