Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сатурн и Юпитер осъществиха "великата планетарна връзка"

21 Дек. 2020Обновена
EPA/BGNES
Сатурн (горе) и Юпитер, снимани в Сеул днес.

Планетите Юпитер и Сатурн се подреждат тази вечер и образуват „велика планетарна връзка“ или „коледна звезда“ на 21 декември 2020 г. 

Явлението се повтаря веднъж на около 20 години, но невинаги двете планети са така видимо близки, както сега. През 2040 и 2060 г. Юпитер и Сатурн ще се разминат на отстояние малко над 1°. Съединение с отстояние малко над 6′, като тазгодишното, ще има отново през 2080 г.

Появи се и предположение, че сливането на Сатурн и Юпитер е Витлеемската звезда, която древните са видели при раждането на Исус. "Можем само да видим какви явления са се случвали около времето, когато се предполага, че е бил роден Исус, но не можем да кажем точно кое явление е обявено и се е имало предвид някога под Витлееемска звезда”, разказва Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН пред Нова тв.

„Има различни версии. Според някои това е комета и нерядко я рисуват като такава, тоест като звезда с опашка. Това обаче е едната версия. Може също така да е било съединение на ярки планети, тоест видимо приближаване на ярки планети като да кажем Венера и Юпитер”, казва още той.

Юпитер и Сатурн греят като една звезда

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Monday, December 21, 2020

 

Ключови думи:

сатурн, юпитер

ОЩЕ ОТ ЧУЖБИНА

Ердоган печели изборите в Турция

28 Май 2023

САЩ докараха до руската граница най-големия военен кораб в света

24 Май 2023

Русия понесе тежко поражение в Женева

25 Май 2023

Вучич вдигна армията след тежки сблъсъци и ранени в Косово

26 Май 2023

Байдън номинира нов най-висш военен в САЩ

25 Май 2023