Медия без
политическа реклама

Астрономи откриха още 21 спътника на Юпитер

06 Февр. 2023
Pixabay

Астрономите откриха още 12 луни около Юпитер, с което общият брой на спътниците на най-голямата планета в Слънчевата система достигна 92. Така Юпитер стана планетата с най-много естествени спътници в нашата слънчева система, като Сатурн попада на второ място с 83 потвърдени луни досега.

Новите луни на Юпитер бяха открити с помощта на телескопи в Хавай и Чили през 2021 г. и 2022 г. и техните орбити бяха потвърдени от допълнителни наблюдения. Размерът им варира от един до три километра.

През април Европейската космическа агенция ще изпрати космически кораб, насочен към изследване на Юпитер и някои от най-големите му ледени луни. Следващата година НАСА ще стартира мисията Europa Clipper за изследване на едноименната луна на Юпитер, която може да съдържа цял океан под замръзналата си кора.

Смята се, че многобройните малки луни на Юпитер и Сатурн са фрагменти от някога по-големи луни, които са се сблъскали една с друга или с комети или астероиди. Същото важи и за Уран и Нептун, но те са много далеч, така че техните спътници са още по-трудни за забелязване.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Юпитер, луни