Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ наказват Косово заради ината му да провокира сърбите

Прищина отпада от програмата за военни учения със Запада

31 Май 2023
Посолство на САЩ в Косово
Посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениер изрази силно недоволство от предизвикателното поведение на Прищина

САЩ изключиха Косово от програма за военни учения, предаде АФП, цитирана от БТА. Това е първата санкция след решението на Прищина да назначи албански кметове в градовете със сръбско мнозинство в северната част на страната, което стана повод за сблъсъци със силите на НАТО. В понеделник бяха ранени 30 войници на НАТО и над 50 протестиращи.

Джефри Ховениер, посланик на САЩ в Прищина, обяви изключването на Косово от "Defender 23" - програма за съвместни военни учения с участието на повече от 20 държави, която започна през април и трябва да продължи до края на юни в Европа. "За Косово тези учения приключиха", заяви Ховениер пред журналисти в Прищина. 

САЩ са посъветвали премиера на Косово Албин Курти да промени курса си, но той е пренебрегнал съвета, пише сръбският вестник "Данас". Курти настоя, че новите кметове ще продължат да работят от общинските офиси. "Това са административни, технически кметове, които са необходими за безпроблемното функциониране на общините... Признавам, че политическата легитимност на тези кметове е ниска, но легитимността на другите е нулева", каза той.

Посланик Ховениер обяви, че САЩ обмислят и други мерки, и в момента нямат "никакъв ентусиазъм" да помогнат на Косово в усилията му да получи по-широко международно признание или напредък към членство в ЕС и НАТО. Споменават се и други мерки, включително забрана за заминаване на официални лица от Косово за посещение в САЩ, пише "Данас".

Първите инциденти избухнаха в петък, 26 май. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън упрекна властите в Прищина и предупреди, че действията в северните общини ще имат последствия за двустранните отношения.

Подписаното по-рано тази година с посредничеството на ЕС споразумение предвиждаше Косово да предостави права на сръбските общини в северната част на страната, а Белград да се съгласи с присъединяването на Косово към международните институции, но неотдавнашното насилие показва, че все още има дълъг път до изпълнението на споразумението. Косово е силно подкрепяно от Запада, но непризнаването му от Русия, Китай и дори от пет от 27-те държави от ЕС означава, че то не е в състояние да заеме място в ООН или в повечето други международни организации.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера на пресконференция в Осло, че алиансът ще изпрати допълнителни войски в Косово. "Решихме да разположим още 700 военнослужещи от оперативния резерв за Западните Балкани и да поставим допълнителен батальон от резервните сили в състояние на повишена готовност, за да могат те също да бъдат разположени при необходимост", каза той.

Албанският премиер Еди Рама реагира на ситуацията в Северно Косово, като призова косовските държавници да се вслушват в своите съюзници, за да предотвратят още по-тежко влошаване на ситуацията. Според него Косово "се компрометира в международен план с тази трудна ситуация". „Моят призив е да слушаме съюзниците и да не навлизаме по-дълбоко в не само опасен, но и безполезен път, където Косово получава рани на международно ниво заедно с войниците на КФОР, които са физически наранени. Това не е международен натиск, а национална нужда“, написа Рама в социалните мрежи.

ЯБЪЛКАТА НА РАЗДОРА

Сърбите, които представляват около 6% от населението на Косово, бойкотираха изборите миналия месец в северните градове, където са мнозинство, позволявайки на етническите албанци да поемат контрола над местните съвети въпреки минималната избирателна активност от под 3,5%.

Много сърби на север настояват за изтегляне на косовските полицейски сили и на кметовете етнически албанци, които не признават за свои представители.

Ключови думи:

Косово

Още по темата