Quantcast
В Париж започна най-големият процес за терористичните атаки от 2015 г. | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

В Париж започна най-големият процес за терористичните атаки от 2015 г.

304
 БГНЕС
Районът около съда беше блокиран, а въоръжени полицаи с кучета патрулираха доста преди началото на съдебното производство.

Най-големият процес в съвременната история на Франция започна в сряда с 20 заподозрени, обвинени за атаките в Париж, при които 130 души бяха убити през ноември 2015 г., предава БГНЕС. Процесът ще продължи 9 месеца.

Самоубийственият атентат и нападението с оръжие от три екипа джихадисти в барове, ресторанти и музикалното заведение ''Батаклан'' - планирани в Сирия от ''Ислямска държава'' - е най-тежкото следвоенно зверство на френска територия. Единственият оцелял нападател, Салах Абдеслам, ще бъде на подсъдимата скамейка с още 13 обвиняеми в специално изградено съоръжение в центъра на Париж. Процесът срещу други шестима е задочен. Те са изправени пред доживотни присъди, ако бъдат осъдени.

Районът около съда беше блокиран в сряда и въоръжени полицаи с кучета патрулираха доста преди началото на съдебното производство.

''Навлизаме в неизвестното'', каза Артър Денуво, оцелял при нападението на музикалната зала ''Батаклан'' и президент на Life for Paris, асоциация на жертвите. ''Нямаме търпение да започне, но се чудим как ще протече през следващите девет месеца'', каза той.

Процесът ще продължи до май 2022 г. със 145 дни насрочени изслушвания, включващи около 330 адвокати, 300 жертви и показания от бившия президент Франсоа Оланд през ноември.

Франция беше засегната от вълна от атаки на джихадисти, действащи по схемата на ''самотен вълк'' миналата година, а вътрешният министър Жералд Дарманин заяви, че 1000 полицаи ще дежурят, за да гарантират сигурността на процеса.

Още

Френски полицаи застреляха двама души в центъра на Париж

25.04.2022

3537
Руски дизайнер бе "отменен" от Парижката седмица на модата

07.03.2022

678
"Конвоят на свободата" се добра до Триумфалната арка в Париж

12.02.2022

Обновена

3907