Медия без
политическа реклама

Нов случай на убит при арест чернокож в САЩ

27-годишният мъж оказал съпротива и отнел противошоково оръжие от полицаите

14 Юни 2020Обновена
Часове след инцидента пред ресторанта имаше стотици протестиращи

Началничката на полицията в Атланта, щата Джорджия, подаде оставка, след като полицай застреля чернокож при опит за арест, съобщи кметът на града Кийша Ланс Ботъмс.

Ерика Шийлдс се оттегля, след като две десетилетия е работила в полицията. Тя застана начело на полицията в Атланта през август 2016 г.

Инцидентът е станал в петък през нощта. 27-годишният чернокож Райшард Брукс е застрелян в гръб от полицай пред ресторанта за бързо хранене Wendy's. Полицията е била извикана от служителите в заведението, тъй като колата на мъжа задръстила движението в лентата за взимане на храна за дома от автомобилите. Оказало се, че той е заспал на волана.

Според доклада на разследващите, полицията е пристигнала и е направила тест за алкохол на Брукс, който е бил положителен. Тогава униформените опитали да го арестуват, но мъжът оказал съпротива. Единият полицай извадил електрошоково оръжие (тейзър). 

"Свидетели твърдят, че в спречкването Брукс е грабнал тейзъра, а единият полицай го е застрелял", се казва в изявление на Бюрото за разследвания на Атланта. Всъщност на кадрите от охранителните камери се вижда, че Брукс побягва с тейзъра в ръка, полицаите го гонят, а той се обръща и насочва електрошока към тях. Тогава единият служител на реда стреля и Брукс пада.

Atlanta Police Chief Erika Shields stepped down from her job Saturday less than 24 hours after one of her officers shot and killed a black man.

Единият от двамата полицаи е получил леки наранявания, а Брукс е починал в болницата.

Служителят на реда, който е стрелял и убил Брукс е идентифициран като Гарет Ролф, който е на служба от октомври 2013 г. Той е уволнен, а неговият съекипник Девин Бронсан (полицай в Атланта от 2018 г.) и свален от длъжност и приведен на административна длъжност.

Часове след инцидента пред ресторанта са дошли стотици демонстранти, а властите са изпратили части от Националната гвардия. А малко по-късно шефката на полицията Ерика Шийлдс подаде оставка.

Ключови думи:

арест, стрелба, САЩ, Атланта

Още по темата