Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мъск: Нямам нищо против Тръмп да не пише в Twitter

27 Ноем. 2022
Рон Десантис

"Нямам нищо против Тръмп да не пише в Twitter. Важното е, че Twitter поправи сериозната грешка, като забрани акаунта му, въпреки че няма нарушение на закона или условията за ползване на услугата", написа милиардерът и собственик на социалната мрежа Илон Мъск в Twitter.  В същото време той подчерта, че призивите към насилие ще продължат да бъде забранени в Twitter. Профилът на бившия американски президент беше блокиран на 8 януари 2021 г., след като поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия във Вашингтон. 

Миналата седмица Мъск обяви повторното активиране на акаунта на Тръмп, който на свой ред обяви, че няма интерес да се върне в социалната мрежа. Бившият американски президент уточни, че ще се придържа към собствения си сайт за социални медии "Truth Social" - приложение, разработено от "Trump Media & Technology Group".

Мъск обяви ден по-рано, че ще подкрепи републиканеца Рон Десантис, ако губернаторът на Флорида, спечелил наскоро втори мандат, се кандидатира за президент.

"Предпочитам следващият президент да бъде някой, който е разумен и е центрист. Надявах се правителството на Байдън да се окаже такова, но засега оставам разочарован", написа Мъск в Twitter. В следващо съобщение в социалната мрежа той отговори с "Да" на въпрос дали би подкрепил Десантис на президентските избори през 2024 г.

"Напомням, че бях голям привърженик на тандема Обама-Байдън в президентството и с неохота предпочетох Байдън пред Тръмп", написа новият собственик на Twitter.

Преди завършилите частични избори в САЩ, Мъск категорично подкрепи Републиканската партия на Доналд Тръмп. След това финализира сделката с Туитър и свали ветото върху акаунта на Доналд Тръмп. Бившият президент обаче отказа да се върне в социалната мрежа и сега мнозина се питат дали пък Мъск не си отмъщава на Тръмп. 

Всъщност, още през юни Мъск обяви, че е склонен да подкрепи Десантис на президентските избори през 2024 г., и тогава добави, че губернаторът на Флорида би победил с лекота Байдън. Помолен в онзи момент да коментира подкрепата на Мъск, Десантис се пошегува по следния начин: "Приветствам подкрепата на афроамериканците, какво да кажа." Мъск, който е бял, е израснал в Южна Африка.

Десантис е особено популярен сред консерваторите с това, че оглави културните войни по въпроси като расата и пола. Управлението му като губернатор беше белязано от съпротивата му срещу здравните мерки, свързани с пандемията, прокарването на закон за ограничаване на обсъждането на ЛГБТ въпроси в училищата и враждата му с Walt Disney.

На частичните избори Десантис победи съперника си от демократите Крис Крайст с почти 20-процентна преднина и бе преизбран за губернатор, с което затвърди статута си на изгряващата звезда на Републиканската партия, отбелязва Ройтерс.

 

Ключови думи:

Десантис, Мъск