Медия без
политическа реклама

Моди печели пак изборите в най-голямата демокрация на света

04 Юни 2024
Нарендра Моди
ЕПА/БГНЕС
Нарендра Моди

Партията на премиера Нарендра Моди печели сериозно мнозинство на изборите в Индия за трети пореден път, показаха няколко екзитпола след гласуването в най-голямата демокрация в света. Преминалите избори бяха рекордни - в тях участваха 642 милиона избиратели. Индия е и най-бързо развиващата се голяма икономика в света.

Проучванията показаха, че неговият Национален демократичен алианс (NDA), ръководен от партия Бхаратия Джаната (BJP), ще спечели повече места от 272, необходими за мнозинство в 543-местната долна камара на парламента на Индия. Официалните резултати от изборите ще бъдат обявени днес. Вероятно няма да се оправдаят прогнозите, че NDA ще спечели с огромна преднина, но победата с около 282 мандата ще бъде достатъчна за самостоятелно мнозинство.

Моди обяви победа за водения от BJP алианс въз основа на резултатите от екзитпола, като каза, че резултатите на управляващата партия резонират с избирателите, особено с бедните.

„Мога да кажа с увереност, че хората в Индия са гласували в рекорден брой за преизбиране на правителството на NDA“, каза той в публикация в социалната медийна платформа X. Той също така критикува кампанията на опозиционния алианс за това, че не успя да предостави визия за страната.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Нарендра Моди