Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кристалина Георгиева: Моите обвинители подмениха факти

25 Септ. 2021
Снимка: Архив
Кристалина Георгиева

Подмяна на факти - това е версията, с която Кристалина Георгиева се защити в големия скандал, избухнал с класацията "Doing Business". Постът й като шеф на МВФ виси на косъм след създалото се огромно напрежение.

В изявление до Изпълнителния съвет на фонда тя декларира, че американската адвокатска кантора "Уилмър Хейл", изготвила одитния доклад за класацията, "е подменила фактите с инсинуации и нелогични заключения". Според Георгиева има основни недостатъци в доклада, включително по повод основното обвинение срещу нея - за връзката между "Doing Business" за 2018 г. и дискусията за увеличаване на капитала на Световната банка. Георгиева смята за „възмутителни” констатациите от одита, че тя че е оказала натиск върху персонала на банката, с цел манипулиране на данните, за да се подобри рейтинга на Китай. Тя подчерта, че е действала, за да предотврати предложението на персонала на тогавашния президент на банката Джим Йонг Ким за включване на Хонконг в класацията. Тя подчерта, че „никога не е призовавала за промяна на данните и анализ, за да угоди на едно или друго правителство“.

Още по темата: 

Престижното издание "The Economist" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да подаде оставка.

 

Още по темата