Медия без
политическа реклама

Конгресът на САЩ единодушно забрани "ТикТок"

Разузнаването и ФБР наредиха китайската платформа сред най-големите заплахи за националната сигурност

13 Март 2024Обновена
Директорката на американската национална разузнавателна служба Аврил Хейнс
БГНЕС/ЕПА
Директорката на американската национална разузнавателна служба Аврил Хейнс

Камарата на представителите на САЩ одобри с огромно мнозинство законопроект, който принуждава Tiktok да се отдели от китайския си собственик или да бъде забранен в САЩ. Законодателите гласуваха с 352 гласа "за" и 65 "против" предложения закон в рядко срещан момент на двупартийно единство, съобщи Cи Ен Ен.

Съдбата на законопроекта е несигурна в Сената, където някои ключови фигури се опасяват от предприемането на толкова драстичен ход срещу приложение, което има 170 милиона потребители в САЩ - над 50% от населението. Президентът Джо Байдън ще подпише законопроекта, известен официално като "Закон за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни противници", ако той попадне на бюрото му, заявиха от Белия дом.

Мярката, която набра скорост едва през последните няколко дни, изисква компанията майка на TikTok - "БайтДенс" ( (ByteDance), да продаде приложението в рамките на 180 дни или то да бъде изключено от магазините на Apple и Google в Съединените щати. Тя също така дава право на президента да определя други приложения като заплаха за националната сигурност, ако са под контрола на държава, смятана за противник на САЩ.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу е във Вашингтон и се опитва да събере подкрепа, за да спре законопроекта.

"Това законодателство, което се прокарва с безпрецедентна скорост, без дори да се ползва от възможността за публично изслушване, поражда сериозни конституционни опасения", пише Майкъл Бекерман, вицепрезидент на компанията за обществената политика. TikTok категорично отрича всякакви връзки с китайското правителство и е преструктурирала компанията така, че данните на американските потребители да останат в страната, твърдят нейни служители.

 

РИСК 

Разузнаването и ФБР наредиха социалната мрежа "ТикТок" (TikTok) сред най-големите заплахи за националната сигурност на САЩ. Това стана ясно от изслушване на ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните агенции в комисията по разузнаване към Камарата на представителите.

"Американците трябва да си зададат въпроса дали да дават на китайското правителство възможността да контролира достъпа до личните им данни", заяви шефът на ФБР Кристофър Рей, като допълни, че защитата на мобилните устройства би била безвъзвратно разбита.

Китай би могъл да използва приложението за социални медии, за да повлияе на изборите в странатa през 2024 г., заяви от своя страна директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс. На въпрос на представителя на Демократическата партия Раджа Кришнамурти дали Китайската комунистическа партия би използвала "ТикТок", за да повлияе върху резултатите от изборите за президент на САЩ на 5 ноември, тя отговори: "Не можем да изключим вероятността Китайската комунистическа партия да го използва".

Кришнамурти е най-високопоставеният член на комисията за Китай към Камарата на представителите от страната на демократическото малцинство. Той и председателят на комисията – републиканецът Майк Галахър, внесоха миналата седмица двупартиен законопроект за забраната в САЩ на социалната платформа "ТикТок".

Проектът, който в четвъртък единодушно премина през комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите, дава на китайската корпорация "БайтДенс" срок от шест месеца да се лиши от собствеността си върху "ТикТок", или ще бъде ефективно забранена в САЩ. 

Американският президент Джо Байдън каза миналата седмица, че ще подпише този закон. Ройтерс обаче обръща внимание на популярността на "ТикТок" и на наглед трудното постигане на одобрение едновременно от двете камари на Конгреса – Сената и Камарата на представителите, в година на избори. 

Още по темата