Медия без
политическа реклама

Хроника на една война - 18.3.2022

18 Март 2022
Ракети разрушиха пазарът Барабашово в Харков - най-големият пазар в Източна Европа напълно изгоря.

⚡️ЕП забрани достъпа до сградите си за официални лица от Русия и Украйна. "В дома на демокрацията няма място за онези, които се стремят да разрушат демократичния ред", заявява председателят Роберта Мецола.

⚡️България обяви 10 руски дипломати за персона нон грата, съобщиха от Министерство на външните работи. По предложение на компетентните власти на Република България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, България обяви днес 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната.

⚡️Страните членки на Евразийския икономически съюз (ЕИС) постигнаха споразумение за поетапен преход към сетълмент в национални валути, каза в ефира на "Россия-24" ръководителят на руското министерство на икономическото развитие Максим Решетников. В ЕИС влизат Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизия.  

⚡️Неутралният статут на Украйна и нейното неучастие в НАТО са теми, по които Москва и Киев доближиха максимално своите преговорни позиции, каза ръководителят на руската делегация Медински.

СНИМКА ⚡️Говорителят на китайското външно министерство Лиджиан Джао показа представата на Запада за международната общност. 

Опитите на САЩ да окажат натиск върху Китай заради Украйна са безотговорни и безполезни, каза говорител на китайското външно министерство.

 


СНИМКА⚡️Си Цзинпин заяви на Байден, че САЩ и Китай трябва не само да развиват двустранните си отношения, но и да поемат отговорност за международното положение.

⚡️Русия чества 8 г. от връщането на Крим. На "Лужники", Путин цитира Библията: "Никой няма по-голяма любов от това щото да даде живота си за приятелите си" Йоан 15:13

 

⚡️Полша увеличи армията си два пъти - до 300 000 души.
⚡️Полша ще се заеме с "дерусификацията" на полската икономика, - ръководителят на полското правителство Матеуш Моравецки.

⚡️Група европейски политици - бивши и настоящи, предложиха Зеленски за Нобел за мир

⚡️Взривове в Лвов, удари по Краматорск

⚡️1500 контейнера с товари за Русия са блокирани в пристанищата на Белгия.

⚡️Лавров: Ред страни, в това число Китай, Индия, Бразилия, Мексико, не танцуват под свирката на САЩ.

⚡️Москва е съгласна с предложението на Украйна - Турция да бъде един от гарантите за сигурността на страната, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу

СНИМКА: Чуждестранните лидери, с които турския президент Ердоган разговаря през последните дни във връзка с войната в Украйна. Дипломатическите усилия на Ердоган целят Турция да организира среща Путин - Зеленски. 

⚡️Френският президент Макрон потвърди, че не се отказва от своето заявление, направено през ноември 2019 г., че "НАТО е в мозъчна смърт". Френският президент призова страната да се подготви за голяма война в Европа: "Нашите сили са единствената пълноценна армия на европейския континент. Трябва да увеличим инвестициите, за да сме подготвени за възможен въоръжен конфликт с висока интензивност, който може да избухне на нашия континент".

 

 

⚡️СНИМКА Обложките на "Time" и на "The Economist" тази седмица.

⚡️Чешките власти предупреждават, че скоро няма да могат да приемат бежанци от Украйна. „Трябва да разберем, че достигаме границата на това, което можем да приемем без никакви проблеми“, каза премиерът Петер Фиала, цитиран от УНИАН. Досега Чехия е приела 270 000 украинци, които са били принудени да напуснат домовете си заради войната.

⚡️42992 са били евакуирани само вчера от Мариупол - по данни на руската страна.

 

 

⚡️СНИМКА Разположението на силите по източния фланг на НАТО

⚡️След като преди ден нарече Путин "военен престъпник", Байдън сега допълни, че руския президент е "кървав диктатор" и "чист главорез". 

⚡️Камара на представителите на САЩ гласува проектозакон за преустановяване на търговските отношения с Русия и Беларус.

⚡️Гражданин на САЩ е загинал в Чернигов, съобщи CNN с източник Държавния департамент. Няма друга информация. 

 

⚡️СНИМКА Военният министър на Русия Шойгу поиска от министъра на културата Олга Любимова да „изключи от културния дневен ред на Руската федерация“ Владимир Зеленски и украинския продуцент Александър Роднянски "(Сталинград", "Левиатан", "9 рота", "Дилда"). Шойгу не е доволен, че филми и програми с участието на Зеленски все още се показват в руското медийно пространство, както и творческите проекти на Роднянски се реализират. „Популяризирането на тези лица в сегашните условия не допринася за изпълнението на решенията, взети от ръководството на страната и Министерството на отбраната“, пише Шойгу в писмо до Любимова.

⚡️Ресторантите на "Макдоналдс" в Сибир, управлявани от ГиД ООД, продължават да работят както обикновено и не повишават цените, се казва в изявление на франчайзополучателя. Новокузнецката фирма управлява 25 ресторанта в Новосибирск, Бердск, Томск, Кемерово, Новокузнецк, Барнаул и Красноярск.

⚡️По предложение на министъра на културата, италианското правителство одобри да бъдат отпуснати средства за възстановяването на театъра в Мариупол след войната.

⚡️Роскосмос ще загуби няколко години, но ще проведе мисия до Марс самостоятелно. Така Рогозин коментира изявлението на ЕКА за прекратяване на сътрудничеството с Роскосмос по руско-европейския проект ExoMars.

⚡️ЛДПР внесе в Думата законопроект за държавния монопол за захарта.