Медия без
политическа реклама

Хроника на една война - 17.4.2022

17 Апр. 2022

⚡️ Зеленски: Мариупол е сърцето на тази война.

⚡️ Във връзка с твърденията на Урсула фон дер Лайен, че Русия е пред дефолт, бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви: "Европейската леля Урсула вече не говори за страданията на измършавялите хора, а за дефолт. Това е дълбоката стратегия на Европейския съюз, тайният план на мазохистите от Брюксел и техните партньори в игрите отвъд океана. Очаквайте хиперинфлация, която вече не може да бъде приписана на злите руснаци, липсата на елементарни продукти в магазините и наплива от бежанци.

⚡️ Всички страни в ЕС закриха пристанищата си за руски кораби.

⚡️ Украйна поиска от страните от Г-7 финансова помощ от 50 милиарда долара и обмисля също издаването на облигации с нулев купон, което би й помогнало да покрие свързания с войната бюджетен дефицит през следващите шест месеца, каза днес Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент.

⚡️ В Харков демонтираха паметник на маршал Жуков. 

⚡️ The Washington Post: Украйна сканира лицата на мъртви руски войници, използвайки софтуер на американската фирма Clearview AI.

⚡️ Bild: Иля Навални, вероятен роднина на руския опозиционен лидер, е бил убит в Украйна. 

⚡️ В Приморския район на Мариупол на 16 април „по искане на турския президент Ердоган“ бяха освободени заложници, които бяха държани от „украински националисти“ в турска джамия, съобщиха руските военни.

⚡️ „Готвачът на Путин“ Евгений Пригожин публикува снимка във Вконтакте, за която се твърди, че е направена в Донбас. На снимката е и депутата от Единна Русия Виталий Милонов. Пригожин, който е идеолог на ЧВК Вагнер, заяви по-късно днес, че снимката е правена в Петербург. 

⚡️ Украински военно-транспортен самолет със западна военна техника е свален край Одеса, съобщи МО РФ. 

⚡️ Представители на Роман Абрамович опровергаха съобщение на Fortune, че той се намира в Киев за да се опита да вдъхне живот на мирните преговори между Русия и Украйна - Fortune.

⚡️ Европейският съюз обсъжда санкции срещу банковия и енергийния сектор на Русия - ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

⚡️ Градската зона на Мариупол е изчистена от украински войски, останките от групировката са блокирани при Азовстал, съобщи руското министерство на отбраната.

⚡️ Киев: В Херсонска област руснаците подготвят „референдум“ за „ХНР“ за началото на май

⚡️ От септември украинските училища ще спрат всякакво изучаване на руски език. СМИ ⚡В същото време учителите от окупираните територии трябва да въведат „руски образователни стандарти“

⚡️ Съвместни учения между подразделения на полската армия и части на НАТО започнаха на полигона Ожиш - на 70 км. от Калининград.

⚡️ Западът не помага достатъчно на Украйна, заяви Зеленски. „Все още имаме малко оръжия. Между това, когато една страна обяви решение да ни снабди с някакъв вид оръжие, и когато то действително се появи у нас, минават две до три седмици“, каза украинският президент. 

⚡️ Украйна е готова да обсъди с Русия въпроса за отказ да се присъедини към НАТО и статута на Крим, но едва след като военните действия бъдат прекратени, а руските войски бъдат изтеглени от украинска територия. - Зеленски в интервю за онлайн медии.

⚡️ Оксана Марченко записа видеообръщение до руския президент Владимир Путин и каза, че съпругът й Виктор Медведчук е готов да стане част от размяната на пленници, ако Киев и Москва постигнат „съответни споразумения“.

⚡️ Разрушеният мост, свързващ Буча и Ирпен с Киев, ще стане мемориал

⚡️ Последната помощ от САЩ за Украйна съдържа 200 БТР M113; 18 гаубици, калибър 155 мм, 40 хил снаряда за тях, 11 вертолета Ми-17, 100 бронирани джипа, 500 ракети Javelin.