Quantcast

Медия без
политическа реклама

Глобиха кметството на Париж за твърде много жени във властта

16 Дек. 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ан Идалго

Парижките власти бяха глобени с 90 000 евро от Министерството на публичната администрация във Франция заради... твърде много жени на ръководни постове, съобщава Би Би Си. 

"Твърде феминистко" бе подигравателният отговор на кмета на Париж Ан Идалго, след като научи, че е нарушила закона, назначавайки повече жени, отколкото мъже на високи позиции. Единадесет жени и петима мъже бяха повишени през 2018 г., нарушавайки националното правило от 2013 г. за равенство между половете в заетостта. Законът изисква не повече от 60 на сто от новите назначения на ръководни длъжности в произволна публича служба да отиват за един пол.

Действията на Идалго в Парижкото кметство обаче доведоха до това, че на 69% от работните места бяха назначени жени. "Щастлива съм да съобщя, че сме глобени", каза Идалго в отговор на санкцията.

Тя също така подчерта непрекъснатото изоставане в повишаването на жените на висши длъжности във Франция и необходимостта от ускоряване на напредъка към паритет чрез назначаване на повече жени, отколкото мъже. "Тази глоба очевидно е абсурдна, несправедлива, безотговорна и опасна", допълни кметът на Париж. 

Министърът на публичната администрация на Франция Амели дьо Моншален отговори в Tуитър, като посочи, че законът е променен от 2018 г. насам. През 2019-а глобите за нови назначения, в които доминират върде много жени/мъже отпадат, ако в съответната администрация общия полов баланс е запазен. 

Още по темата