Медия без
политическа реклама

Франция арестува българин заради антиукраински и антисемитски акции

09 Юни 2024Обновена
Френската полиция е арестувала близо до Айфеловата кула българин шофьор на микробуса с ковчезите
EPA/BGNES
Френската полиция е арестувала близо до Айфеловата кула българин шофьор на микробуса с ковчезите

В Париж са задържани заподозрени в рисуване на графити с ковчези с надпис "Френски войници в Украйна" и за стоварването край Айфеловата кула на ковчези пълни с гипс, съобщиха френски медии.

Сред задържаните е и български гражданин, който е шофирал микробуса, превозващ ковчезите. За графитите пък са арестувани трима молдовци, съобщиха френски медии, които твърдят, че координацията е била от страна на 34-годишния български гражданин Георги Ф, който се издирва.

А за стоварените ковчези с гипс на автогара Берси са задържани също така двама граждани на Украйна и Германия, които се готвели да отпътуват за Берлин. Арестуваният шофьор на микробуса е заявил пред полицията, че ги е срещнал предния ден, а те го помолили да откара ковчезите до Айфеловата кула. За това той бил получил 120 евро, докато другите двама задържани са казали, че са им платили по 400 евро.

Засега и полицията, и френските медии не споменават дали арестуваният шофьор е издирваният Георги Ф., който бе обявен предния ден за организатор на акцията с изрисувани графити в Париж - изрисувани бяха ковчези с надпис "Френски войници в Украйна". Вестник "Фигаро" и телевизия BFMTV съобщиха, с позоваване на правораздавателните органи, че графитите са били открити в петък в един от парижките райони. 

По сведения на BFMTV, у арестуваните в тази връзка трима молдовци са намерени гумени ръкавици, боя и шаблони за графитите. Властите свързват акцията с "чуждестранно влияние". Както отбелязва Le Monde, според показанията и съдържанието на телефона на един от арестуваните молдовци, акцията с ковчезите с гипс край Айфеловата кула е координирана именно от 34-годишния български гражданин Георги Ф.

Той се издирва също така и за съпричастност към още два подобни инцидента - появата на десетки червени кървави ръце на Стената на Холокоста в Париж на 14 май, както и стотици звезди на Давид на парижките улици през октомври 2023 г. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата