Медия без
политическа реклама

Елена Йончева подкрепила разследвана от ОЛАФ за шефка на Фронтекс

Българската евродепутатка смятала, че така ще накаже Нидерландия, която не пуска България в Шенген

17 Дек. 2022
Айя Калная се оказа фаворитка на Елена Йончева по метода на изключване на нидерландския кандидат
ЕПА/Политико
Айя Калная се оказа фаворитка на Елена Йончева по метода на изключване на нидерландския кандидат

В стремежа си да отмъсти на Нидерландия, че не пуска България в Шенгенската зона, българската евродепутатка Елена Йончева е дала подкрепа за конкурентна латвийска кандидатка начело на Фронтекс, без да съобрази, че тя е разследвана от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Изпълняващата длъжността ръководителка на граничната агенция на ЕС Айя Калная е "лице, пораждащо безпокойство" в рамките на разследване на организацията от страна на надзорния орган на ЕС за борба с измамите, съобщи базираното в Брюксел електронно издание "Политико".

Йончева съобщи, че в началото на миналата седмица е положила усилия да попречи на избирането на нидерландеца Ханс Лайтенс за ръководител на агенцията Фронтекс, която наблюдава движението през външните граници на ЕС. Въпреки нейния отрицателен вот Лайтенс получи подкрепа от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европарламента. Два дни преди гласуването в Съвета на ЕС, където бе блокирана кандидатурата за Шенген на България и Румъния, Йончева заявила пред авторитетния нидерландски вестник Algemeen Dagblad, че е подкрепила конкурентната кандидатурата на Латвия за директор на агенцията за брегова и гранична охрана Фронтекс, вместо тази на ген. Ханс Лайтенс от Нидерландия. „Въпреки че никога не съм се съмнявала в качествата на Ханс Лайтенс, трудно е да разбера как такъв високопоставен служител в Нидерландия очевидно не обяснява на своя министър-председател каква е споделената отговорност при управлението на външните граници на Шенген. Или професионалното му мнение не се цени от собственото му правителство“, коментира тя пред изданието.

Калная е временно изпълняваща длъжността директор на граничната агенция Фронтекс от април, когато нейният предшественик Фабрис Легери подаде оставка, след като първоначалните констатации от разследване на ОЛАФ установи, че служителите на Фронтекс са знаели за мигранти, изтласквани обратно в Средиземно море и не са докладвали за това.

Калная - 53-годишна латвийка, бивша полицейска служителка, е била уведомена от ОЛАФ, че е "лице, пораждащо безпокойство в един случай", според нейно писмено изявление, споделено с "Политико" по електронната поща, което потвърждава няколко медийни съобщения.

"Сътруднича на ОЛАФ напълно, открито и безусловно за изясняване на фактите", казва Калная в изявлението, като добавя, че на този етап не може да "разкрие подробности" по случая "поради [поверителността на] разследването".

Според германското списание "Шпигел" случаят е част от по-широко разследване на ОЛАФ в граничната агенция на ЕС. Калная заяви пред германския седмичник, че поддържа кандидатурата си за постоянен директор на агенцията, като гласуването от борда на Фронтекс трябва да се проведе след четири дни

 

Нидерландия: Като приемате закони, трябва и да ги прилагате | СЕГА (segabg.com)

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата