Медия без
политическа реклама

В двореца на Путин вече няма стая за стриптийз, а църква с трон

Обзавеждането на тайната резиденция на руския президент е изключително скъпо, показва ново разследване на "Проект" и фондът на Навални

06 Май 2024

По време на реконструкцията на двореца на Владимир Путин край Геленджик са били демонтирани стаята за стриптийз, казиното и игралната зала. Затова пък се е появила домашна църква. Това показва разследване на "Проект" и Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, публикувано днес.

Ремонтът е бил извършен в периода 2021-2022 г., като обектът е окончателно предаден през февруари-март 2023 г. Видеото в "Двореца на Путин" е заснето малко преди завършване на работата от един от работниците.

Църквата е в помещение, в което преди това е било игрална зала. Стените на помещението сега са украсени с кръстове, а над олтара има нетипичен набор от икони. Обикновено над олтарите се поставят икони на Богородица, Исус Христос и Йоан Предтеча или Николай Чудотворец. В двореца на Путин третата икона е на светия княз Владимир. "Вероятно собственикът е поставил изображение на своя небесен покровител и носи името Владимир", коментира за "Проект" протойерей Андрей Кордочкин, който вижда снимка на триптиха, без да знае къде се намира той.

В църквата има и дървен трон. "Той е предназначен или за изключително високопоставен в църковната йерархия, или собственикът на църквата "има достатъчно високо мнение за себе си и за своята значимост", смята Кордочкин.

След ремонта в двореца са окачени картини на исторически сражения на руски войски срещу чуждестранни нашественици. Преди това стените бяха украсени с фрески на паркове и градини. Сред новите картини са фрагмент от "Който с меч идва, от меч умира" на Сергей Присекин, оригиналът на която се намира в Големия Кремълски дворец, където на 7 май ще е инагурацията на Путин. Присекин не е случаен художник - той е рисувал Путин в бяло кимоно. В залите на двореца има и изображение на една от главните битки в историята на Русия - край Бородино, където отрядът на княз Багратион отразява атаката на французите.

Дворецът на Путин отново е ремонтиран с изключително качествени материали на западни компании, като немската Knauf и финландската Tikkurila, а в стаите има луксозни италиански мебели. Събеседник на "Проект" твърди, че представители на Knauf са посещавали двореца многократно, за да наблюдават лично ремонта. Knauf се оказа в център на скандал в началото на април 2024 г., когато репортаж на немския канал ARD показа как тя участва във възстановяването на окупирания Мариупол по поръчка на руското министерство на отбраната. Тогава Knauf заяви, че няма договори за директна доставка на своя продукция в Русия, но не можела да отговаря за мнобройните търговци, купуващи нейна продукция в чужбина. Все пак под обществен натиск тя обеща да продаде своя руски бизнес.

Tikkurila също отдавна планира да напусне Русия, но в началото на 2024 г. каза, че не може да продаде руския си бизнес.

Санитарната техника в двореца е основно от немски производители, като Jorger, Тece, Emco и Hansgrohe, но е използвана и продукция на италианските марки Gessi и Vismara Vetro, швейцарските Geberit и Laufen, както и японската Omoikiri.

Дворецът е обзаведен с луксозна мебел на над десет ексклузивни доставчици, сред които са Zanaboni, Scappini & C, Salda, Provasi, Roberto Giovannini, OAK, Mobili Di Castello, Angelo Cappellini, Andrea Fanfani, Jumbo Collection, Medea и Taillardat. Килимите са на френската Édition Bougainville и белгийската Ragolle.

Ремонтът на двореца на Путин е извършен от компанията "Велесстрой", ключов акционер в която до засекретяването на акционерите й е гражданинът на Хърватия Крешимир Филипович. През 2019 г. "Собеседник" писа, че той живее на семейни начала с зам.кмета на Москва Анастания Ракова. Оттогава досега компанията е получила над 400 млн. рубли за строително-монтажни работи, като поседното плащане е от септември 2022 г.

Филипович често е наричан "портфейлът на Путин", а  OCCRP го заподозря в пране на милиони долари, получени от държавната "Транснефт". През 2017 г. Путин му връчи почетна грамота за благодарност за работата му.

Първото разследване на Алексей Навални "Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп" излезе през 2021 г. Тогава приятелят на Путин, милиардерът Аркадий Ротенберг заяви, че той е собственик на сградата и планира там да открие апартхотел. Затова била и реконструкцията. Ремонтът обаче завършва през 2023 г., без да има никакъв хотел. Сградата продължава да е тайна резиденция на Путин, твърдят "Проект" и ФБК.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Дворец за Путин