Медия без
политическа реклама

Дания разреши преминаването на "Северен поток 2"

14 Яну. 2021
ЕПА/БГНЕС

 

Работата по изграждането на част от газопровода "Северен поток 2" в датските териториални води ще бъде възобновена на 15 януари, съобщи пресслужбата на компанията, оператор на проекта пред ТАСС.
„Работата по полагането на тръбите, включително подготвителни мерки и изпитания, ще започне на 15 януари“, казаха от Nord Stream 2 AG. По-рано датската морска администрация съобщи, че баржът за полагане на тръби "Фортуна" и корабите "Балтийски изследовател" и "Мурман" ще положат подновят полагането на тръби за газопровода в изключителната икономическа зона на Дания от 15 януари.

Баржата за полагане на тръби "Фортуна" напусна германското пристанище Висмар в четвъртък следобед, където е била акостирана през последните две седмици. Корабът за доставка "Балтийски изследовател" на 14 януари се завърна в зоната на продължаване на строителството на газопровода.

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на два тръбопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра. м годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Работата беше прекратена през декември 2019 г., след като швейцарският Allseas изостави полагането на тръби поради възможни американски санкции. Но през декември 2020 г. Nord Stream 2 AG възобнови полагането на тръби, изграждайки 2,6 км от тръбопровода в изключителната икономическа зона на Германия.

Към днешна дата газопроводът е завършен на 94%.

Ключови думи:

Северен поток-2

Още по темата