Quantcast
САЩ и Германия са се разбрали за "Северен поток -2" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ и Германия са се разбрали за "Северен поток -2"

4 572
 архив

САЩ и Германия са постигнали споразумение за бъдещето на газопровода "Северен поток - 2". Новината бе съобщена от Виктория Нюланд, държавен секретар по политическите въпроси, по време на изслушване в сенатската Комисия по външни работи.  Подробности ще бъдат обявени допълнително.

"Днес ще обнародваме споразумението, което постигнахме с германското правителството. Мога да предоставя пред вас ред детайли", е казала Нюланд по време на изслушването, като е посочила, че Берлин се е ангажирал да предприема мерки, включително и да налага санкции, в случай че Москва ограничава доставките на енергоносители", съобщава ТАСС.

"РИА Новости" "допълва, че Нюланд е информирала конгресмените, че споразумението за Северен поток 2" предвижда Германия да оказва натиск на целия ЕС за предприемане на санкции и за ограничаване на руския енергийен експорт в Европа, ако Русия използва енергията като оръжие.  

Според "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" "сделката" за газопровода включва и значително плащане за Украйна, както и гаранции, че руският природен газ ще продължи да тече на запад през Украйна и след 2024 г.  Опасенията на Киев са, че Русия ще спре преноса през  Украйна, за да си спести плащането на транзитни такси. 

Подробностите по споразумението ще бъдат съобщени по-късно тази вечер, след като за него бъдат информирани правителствата на Полша и Украйна - най-големите противници на "Север поток - 2".  

 

Малко предистория по темата: 

 

Ключови думи:

Северен поток 2

Още

"Северен поток 2" е готов

06.09.2021

6549
Съдът: Северен поток-2 ще трябва да допусне и други до тръбите си

25.08.2021

6225
САЩ премахват някои санкции срещу "Северен поток 2"

19.05.2021

1779