Медия без
политическа реклама

България проверява дали Румъния ще я изостави за Шенген

Гълъб Донев прикани колегата си Николае Чука да се фокусира върху външните граници на ЕС, а не върху вътрешните

Стопкадър от видео на румънското правителство
Николае Чука разговаря от кабинета си по видеовръзка с Гълъб Донев

България изглежда сериозно се притеснява, че Румъния сама ще влезе в Шенгенското пространство и ще усили, вместо да премахне контрола по границата между двете държави. Във видеоконферентна връзка премиерът Гълъб Донев каза днес на колегата си Николае Чука: „Трябва да се фокусираме върху това как по-ефективно да управляваме външните граници на ЕС, а не върху възстановяването на вътрешните граници, което подкопава Шенген“.

„В наш взаимен интерес е да обединим усилията си, за да гарантираме подкрепата на всички държави-членки“, отбеляза Гълъб Донев, като изтъкна значението на последователните и синхронизирани действия на България и Румъния за довеждане на процеса до успешен завършек. Двамата премиери бяха единодушни, че приемането на България и Румъния ще допринесе за по-доброто функциониране на Шенгенското пространство, ще осигури по-силно икономическо сътрудничество, но и по-добра защита на външните граници, се казва в правителствено съобщение  от София.

Румънското правителство, което напоследък получи уверение от Нидерландия, че за разлика от България вече има одобрение от Хага за влизане в Шенген, обаче пропусна в своето съобщение за разговора да отбележи тревогата на България, че се създава риск от затягане на граничния контрол между двете държави, вместо да бъде премахнат, както би трябвало да стане след влизането им в Шенген.

Николае Чука е проявил повече интерес към приноса на България за поддържане на целогодишна плавателност на Дунав. "Министър-председателят Чука насърчи българската страна да финализира вътрешните процедури, необходими за одобряването и изпълнението на европейския проект FAST Danubе, който чрез драгиране на река Дунав ще осигури благоприятни условия за корабоплаване независимо от сезона", се казва в румънското съобщение.

Отговорорът от българска страна е бил положителен, става ясно от нейното правителствено съобщение: "Премиерът Донев потвърди ангажимента на България за успешното изпълнение на проекта и изтъкна значението му не само за развитието на двустранното сътрудничество, но и за възможностите, които той може да донесе за целия регион. Според министър-председателя Гълъб Донев е важно България и Румъния да работят активно и ускорено за реализацията както на този проект, така и за изграждането на трети мост на р. Дунав при Русе – Гюргево." Николае Чука също се е изказал одобрително за трети мост между двете страни.

Евросъюзът няма да ни плати за издигане на по-солидна ограда по границата с Турция, но Румъния може да ни направи безплатна ограда по общата ни граница в Добруджа.

 

Ключови думи:

Донев, Чука, граница, Шенген

Още по темата