Quantcast

Медия без
политическа реклама

Брюксел ограничава глобализацията заради Русия и Китай

Еврокомисията изработи Доктрина за икономическа сигурност на ЕС

Стопкадър от видео на ЕК
Звънчето на Урсула фон дер Лайен възвести на днешния колегиум на ЕК края на познатата ни глобализация

Свършва безконтролната глобализация, каквато е позната от последните десетилетия. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес на седмичния колегиум на еврокомисарите първата Доктрина за икономическа сигурност на ЕС, която ще защити европейския бизнес от зловредна външна намеса. Стратегическият документ ще ъде предаден за обсъждане от правителствените и държавните ръководители от ЕС на срещата им на върха на 29-30 юни.

"Не можем да си позволим да поддържаме опасни зависимости, които могат да се превърнат в оръжие срещу нашите интереси", заяви миналата седмица комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон. Той не посочи Русия и Китай като източници на заплахите, но няма съмнение, че предпазните мерки са именно срещу икономическото обвързване с тях. Документът предупреждава за риска от "прекомерна зависимост от определена държава, особено такава със системно различаващи се ценности, модели и интереси", което означава бдителност в отношенията с авторитарни държави, обладани от глобални амбиции.

„Агресивната война на Русия срещу Украйна показа как прекаленото разчитане на която и да е отделна страна, особено когато тя има коренно различни модели и интереси, намалява стратегическите възможности на Европа и излага на риск нашите икономики и граждани“, се посочва в документа, цитиран от базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV.bg, което е получило достъп до пълния текст.

Обсъжданите предпазни мерки имат три направления:

- Проверки на входящите инвестиции (контрол кога чужди компании купуват възлови фирми или инфраструктура в Европа).

- Експортен контрол (кога компании от ЕС продават оръжия, стоки с двойна употреба или шпионски софтуер на враждебно настроени държави).

- Проверка на изходящите инвестиции (аутсорсинг на важни производства и изпадане в зависимост от външни доставки).

Брюксел осъзна, че фирмите може да излагат на риск европейската интелектуална собственост и националната сигурност, като възлагат твърде голяма част от своите вериги за доставки на страни като Китай. С новия закон ЕС ще може да забрани тези изходящи инвестиции, когато забележи рискове за сигурността. На практика това ще бъде краят на безконтролната глобализация на веригите за доставки, която през последните десетилетия бе двигател на икономическата интернационализация.

Производството на автомобили може да бъде възложено на външни изпълнители, но не и суперкомпютрите за разбиване на пароли. В новата доктрина се подчертава, че най-модерните технологии не трябва повече да се възлагат на автокрации. 

В забранителния списък документът изрично споменава "квантовите компютри" (които могат да се използват за разбиване на най-сигурните комуникации), "изкуствения интелект" и "усъвършенстваните полупроводници".

Плановете на Европейската комисия ще включват изготвянето на допълнителен списък с държавите-членки на ЕС на технологии от решаващо значение за икономическата сигурност, който може да бъде приет от страните най-скоро през септември. Приоритетните технологии трябва да бъдат колективно оценени от държавите-членки на ЕС до края на годината, за да се изберат съответните мерки за защита.

ЗАВИСИМОСТ

ЕС днес не е в състояние сам да произведе боеприпасите за своите собствени запаси и за подкрепа на Украйна, заяви днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той поясни, че европейското военно производство е зависимо от вноса на суровини и това обстоятелство трябва да бъде преодоляно.

Зависими сме от внос, но няма да кажа на кои суровини и откъде, посочи той на пресконференция. По неговите думи това е само един пример за зависимостите на ЕС. Трябва да преодолеем тези недостатъци, за да подпомогнем украинските и на нашите въоръжени сили, призова Борел.

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?