Медия без
политическа реклама

Британска фирма подготвя съдебен иск срещу Ружа Игнатова

Целта е да се постигне поне частично обезщетение за инвеститорите, които са били подведени от измамата

24 Септ. 2023Обновена
Туитър/ФБР

Британската фирма „Мишкон де Рея“, сред чиито клиенти са принцеса Даяна и активистката срещу Брекзит Джина Милър, планира колективен иск във Върховния съд срещу избягалата криптокралица Ружа Игнатова, която е в основата на измама с криптовалута на стойност няколко милиарда паунда, наречена OneCoin, съoбщи икономическият сайт This is money.

Германската гражданка Ружа Игнатова, родена в България, е обявена за международно издирване по искане на властите във ФР Германия, съобщава официално българското МВР.

Искът има за цел да постигне поне частично обезщетение за инвеститорите, които са били подведени от измамата и са претърпели загуби в резултат на това.

Базираната в България схема е определена като "една от най-големите измами в историята". Бизнесдамата Ружа Игантова играе централна роля в популяризирането ѝ. Стартирала през 2014 г., OneCoin се рекламира като конкурент на Bitcoin, привличайки инвеститори от цял свят с обещания за огромна възвръщаемост.

Ружа Игнатова - най-издирваната от ФБР криптокралица, претендира за апартамент в Лондон, съобщава вестник "Таймс", цитиран от БТА. Твърди се, че Игнатова е измамила инвеститори с 3,2 милиарда лири стерлинги в криптовалута.

Според Министерството на правосъдието на САЩ в средата на 2017 г. фирмата е натрупала повече от 4 млрд. паунда. Бизнесът на практика се срина по-късно същата година, след като американските власти обвиниха Игнатова в измама и издадоха заповед за ареста ѝ, оставяйки инвеститорите без милиарди лири.

Игнатова е в списъка на ФБР с най-издирваните лица, като американските власти предлагат 250 000 долара за информация, която да доведе до нейния арест.

"СЕГА" припомня:

През 2017 г. българското МВР обяви, че е планирана и проведена специализирана полицейска операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел. Действията у нас, планирани в рамките на международно разследване за неутрализиране на група за пране на пари чрез  ОneCoin, бяха осъществени по онова време от служители на ГДБОП и на ДАНС.

Тогава бяха претърсени офисите на 15 дружества, разпитани бяха 50 човека и бяха иззети сървъри.

Носителката на "Оскар" Кейт Уинслет ще продуцира и ще играе във филм за "криптокралицата" Ружа Игнатова. Fake! е проект на компанията "Метро Голдуин Майер", а сценарист и режисьор ще бъде Скот З. Бърнс.

"В рамките на международното разследване е изяснено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено. Според местните контролни органи, уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.  Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации", твърдеше през 2017 г. българското МВР.

Българското дружество е изпълнявало функциите на фактически търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, създадена от регистрираната в ОАЕ компания. Дейността на свързани с нея дружества се разследват още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

През 2019 г. пpoĸypaтypaтa нa Maнxaтън, Hю Йopĸ, повдигна обвинeния за финансови измами на двама човека, измислили криптoвaлyтaтa ОnеСоіn. Според властите в САЩ мултимилионерката Ружа Игнатова и брат й Констатин Игнатов са създали финaнcoвa пиpaмидa - едноименната компания ОnеСоіn, която е завлякла лековерни инвеститори с повече от 1.2 млрд. долара. Жертви на колосалната измама са 3 милиона души от 21 държави от всички континенти - Германия, Англия, Италия, Китай, Индия, Нигерия, Уганда, Виетнам и т.н., смята щатската прокуратура. Тандемът убеждавал инвеститорите да купуват едри пакети от валутата с обещания за големи печалби, а събраните пари отивали в личните им сметки. Maĸcимaлнoтo нaĸaзaниe зa тoзи вид пpecтъплeния в CAЩ е 20 гoдини затвор. 

Игнатов бе арестуван от ФБР на 6 март 2019 г. на летището в Лос Анджелис. Сестра му е в неизвестност от 2017 г., когато срещу нея започна разследване в Германия.

Валутата ОnеСоіn e cъздaдeнa през 2014 г. и бързо набира световна популярност. Но преди две години Германия започна разследване по пoдoзpeния зa измамна схема и забрани търговията с ОnеСоіn.

Повече информация за проведените тогава действия можете да видите тук.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ружа Игнатова

Още по темата