Медия без
политическа реклама

BBC: Ружа Игнатова е плащала 100 000 евро на месец на Таки за охрана

Криптокралицата може и да не е убита, щом е в Топ 10 на най-издирваните от ФБР, се твърди още в британското разследване

03 Юни 2024
Туитър/ФБР

Криптокралицата Ружа Игнатова, която се издирва от десетки полицейски служби и е в Топ 10 на най-търсените от ФБР лица, е плащала по 100 000 евро месечно на митичния Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки. Това твърди в разследване британската Би Би Си. То се позовава на разследване на bird.bg и Димитър Стоянов. Доскоро Таки бе издирван от българските власти с червена бюлетина в Интерпол и се намираше в Дубай, но после той отпадна от списъка на издирваните, защото обвиненията срещу него са свалени.

Родената в България, но притежаваща и германско гражданство Игнатова се издирва заради създадената от нея финaнcoвa пиpaмидa - ОnеСоіn, която е завлякла лековерни инвеститори с поне 4 млрд. долара. Според американската прокуратурата, жертви на колосалната измама са 3 милиона души от 21 държави от всички континенти - Германия, Англия, Италия, Китай, Индия, Нигерия, Уганда, Виетнам и т.н., В момента дейността на свързани с нея дружества се разследват в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и много други държави. Нейните следи се губят през 2017 г. и оттогава не може да бъде открита и следа от нея. Игнатова се издирва от Интерпол по искане не на България, а на Германия.

Сега Би Би Си, чрез предаванията си BBC Eye Investigations and Panorama, твърди, че е тръгнала  по нейните следи, за да се опита да разбере нейната съдба. Пред журналистите Ричард Райнхард, който е започнал разследването на OneCoin в Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР, говори за "ключов герой, когото разследващите никога досега не са назовавали публично". И назовава Таки, който определя като човекът, който е отговарял за физическата й сигурност. „Таки се появяваше повече от веднъж, не беше еднократно. Това беше повтаряща се тема. Това съвпадна с информацията, която вече имахме - адвокати от правителството на САЩ казаха през 2019 г., че шефът на охраната на г-жа Игнатова е основна фигура", казва в първото си интервю след пенсионирането си в края на 2023 г. Райнхард.

Според Райнхард, Игнатова е била много по-сложен престъпник, отколкото повечето хора си представят. „Това е като престъпник с бяла якичка, комбиниран с наркотрафикант или мафиот на стероиди.“ "Тази теория изглежда се подкрепя от изтекли документи на Европол, видяни от BBC, които показват, че преди г-жа Игнатова да изчезне през 2017 г. българската полиция е установила връзки между нея и Таки. В документите полицията подозира Таки в използване на финансовата мрежа на OneCoin", се твърди още в разследването.

"Въпреки че не е известно как Таки и г-жа Игнатова са се запознали или дали той е бил свързан с OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря й", посочва още Би Би Си.

В разследването се говори и за документи на Европол, в които се споменава за някакви сложни сделки за продажба на парцел на българското Черноморие. "Документите на тайната полиция бяха предадени на Би Би Си от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на г-жа Игнатова, който междувременно е изчезнал", се посочва в разследването.

В него се говори за възможно убийство н Игнатова на яхта в Йонийско море и в същото време се разказва за неуспешна операция в Гърция през 2022 г. за нейното задържане. В разследването се разказва и за отношения и разговори през 2022 г. между Таки и застреляния точно преди години в ЮАР Красимир Каменов-Къро все във връзка с Игнатова.

"Екипът на Би Би Си получи и проучи различни наблюдения и сигнали за местонахождението на г-жа Игнатова след предполагаемото й убийство – включително подробности за неуспешна полицейска операция в Гърция за залавянето й през 2022 г. Може да се окаже, че слуховете за нейната смърт са просто още една брилянтна маневра, която да отблъсне всички от миризмата. Ако случаят е такъв, с течение на годините вероятно ще става все по-трудно за нея да се скрие", се посочва в журналистическия материал. Там се цитира и Райнхард да казва: "ФБР „не държат хората в списъка с Топ 10 само за забавление".

Те биха отстранили някого само ако има категорично доказателство, че е мъртъв. А при стечение на обстоятелствата, с Ружа Игнатова може и никога да няма. А това означава, поне засега, че изчезналата криптокралица остава преследвана жена, обобщава Би Би Си.

 

"СЕГА" припомня:

Германската гражданка Ружа Игнатова, родена в България, бе обявена през 2022 г. за международно издирване по искане на властите във ФР Германия.  В съобщението на МВР изрично се посочваше, че тя е освободена от българско гражданство. За Игнатова няма и следа от 2017 г. насам, има въведен сигнал в Шенгенската информационна система (ШИС),  а целта е арест и екстрадиция на основание Европейска заповед за арест, издадена от германски съд. Игнатова се издирва за извършена престъпна дейност, свързана с измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуална валута OneCoin, пишат още от МВР.

През 2017 г. бе проведена специализирана полицейска операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел и пране на пари чрез ОneCoin. Тогава ГДБОП и ДАНС претърсиха офисите на 15 дружества, разпитани бяха 50 човека и бяха иззети сървъри.

В рамките на международното разследване е изяснено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с OneCoin (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на OneCoin е забранено, защото има съмнения, че така се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.

Българското дружество е изпълнявало функциите на фактически търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, създадена от регистрираната в ОАЕ компания. В момента дейността на свързани с нея дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

През 2019 г. пpoĸypaтypaтa нa Maнxaтън, Hю Йopĸ, повдигна обвинeния за финансови измами на двама човека, измислили криптoвaлyтaтa ОnеСоіn. Според властите в САЩ мултимилионерката Ружа Игнатова и брат й Констатин Игнатов са създали финaнcoвa пиpaмидa - едноименната компания ОnеСоіn, която е завлякла лековерни инвеститори с повече от 1.2 млрд. долара. Жертви на колосалната измама са 3 милиона души от 21 държави от всички континенти - Германия, Англия, Италия, Китай, Индия, Нигерия, Уганда, Виетнам и т.н., смята щатската прокуратура. Тандемът убеждавал инвеститорите да купуват едри пакети от валутата с обещания за големи печалби, а събраните пари отивали в личните им сметки. Maĸcимaлнoтo нaĸaзaниe зa тoзи вид пpecтъплeния в CAЩ е 20 гoдини затвор. 

Игнатов бе арестуван от ФБР на 6 март 2019 г. на летището в Лос Анджелис. Сестра му е в неизвестност от 2017 г., когато срещу нея започна разследване в Германия.

Валутата ОnеСоіn e cъздaдeнa през 2014 г. и бързо набира световна популярност, но по-късно започна разследване по пoдoзpeния зa измамна схема и последваха забрани търговията с ОnеСоіn.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ружа Игнатова

Още по темата