Медия без
политическа реклама

Байдън ще възнаграждава труда, а не само богатството

В реч За състоянието на Съюза президентът определи Америка като единствена държава, която излиза по-силна от всяка криза

08 Февр. 2023
 Според Байдън кризите правят Америка по-силна
ЕПА/БГНЕС
Според Байдън кризите правят Америка по-силна

В годишната си реч „За Състоянието на съюза” пред двете камари на Конгреса президентът на САЩ Джо Байдън предложи нов "данък за милиардерите", който според него има за цел да "възнагради труда, а не само богатството". Държавният глава, който е от Демократическата партия, разкритикува големите петролни компании, че реализират "скандални" печалби.

"Кандидатирах се за президент, за да променя из основи нещата, за да се уверя, че нашата икономика работи за всички, така че всички да можем да се чувстваме горди", каза Байдън. Той се позова на оптимистичните данни за заетостта и заяви на американците, че икономическият му план има за цел да възстанови производствената база на страната въпреки натиска от войната в Украйна и прекъсването на нормалния икономически живот заради пандемията. 

"Преди две години икономиката ни се задъхваше. Ние създадохме рекордните 12 милиона нови работни места – повече работни места, създадени за две години, отколкото който и да е президент някога е създавал за четири години. В момента сме в по-добра позиция от която и да е друга държава на Земята", каза той. 

В продължение на десетилетия "работните места в производството се преместваха в чужбина, фабриките се затваряха", каза Байдън. "Работните места се завръщат. Гордостта ни се завръща", каза той. "Това е моят проект за възстановяване на Америка, който е дело на сините якички". "И това винаги е било моето виждане за страната: да възстановим душата на нацията, да възстановим гръбнака на Америка: средната класа, да обединим страната. Ние сме изпратени тук, за да довършим работата!"

Грабежът на фармацевтите

"Всеки ден милиони хора се нуждаят от инсулин, за да контролират диабета си, за да могат да останат живи. Инсулинът съществува от 100 години. Производството му струва на фармацевтичните компании само 10 долара за флакон. Но големите фармацевтични компании несправедливо таксуват хората със стотици долари – и реализират рекордни печалби. Повече няма да е така... Да ограничим цената на инсулина на 35 долара месечно за всеки американец, който се нуждае от него!" 

"Големите корпорации не само се възползват от данъчния кодекс. Те се  възползват от вас, американските потребители", заключи президентът.

Жест към републиканците

Обръщението на Байдън пред Конгреса и десетки милиони телевизионни зрители беше шанс за демократа, който (макар и на 80 години) се очаква скоро да обяви кандидатурата си за втори мандат, да представи своята центристка и популистка визия за страната, която се възстановява след пандемията от ковид и сътресенията в президентството на републиканеца Доналд Тръмп.

На фона на дълбоките политически разногласия Байдън призова републиканците, които сега имат мнозинство в Камарата на представителите, да покажат единство - като обвини някои от тях, че са взели икономиката на САЩ за "заложник" заради тавана на дълга. "Битката заради самата битка, властта заради самата власт, конфликтът заради самия конфликт не водят до никъде", каза Байдън.

"Искрено благодаря на моите приятели републиканци, които гласуваха за закона, продължи той. А на моите приятели републиканци, които гласуваха против него, но все пак искат да финансираме проекти в техните райони, казвам: не се притеснявайте. Обещах да бъда президент на всички американци."

По-силни след кризите

"Историята на Америка е история на прогреса и ние сме единствената страна, която е излизала от всяка криза по-силна, отколкото когато сме влизали в нея. Това е, което ние правим отново."

"Преди две години нашата демокрация беше изправена пред най-голямата заплаха след Гражданската война (щурма срещу Капитолия). Днес, макар и наранена, нашата демокрация остава непоклатима и несломима", каза той, имайки предвид провалените маневри на бившия президент Тръмп да се задържи на поста против волята на избирателите.

Путин, войната и Украйна

Байдън потвърди тезата си за израстването на Америка от кризите с пример от международната политика: "Ние обединихме НАТО и изградихме глобална коалиция. Застанахме срещу агресията на (руския президент Владимир) Путин. Ние застанахме на страната на украинския народ.“ Прави впечатление, че президентът нито веднъж не произнесе думата "Русия", но три пъти спомена Путин, което бе знак, че прави разграничение между държавата и нейния войнствен президент.

За Украйна увери: "Ще ви подкрепим, колкото и време да е необходимо. Нашата нация работи за повече свобода, повече достойнство, повече мир - не само в Европа, но и навсякъде", каза Байдън, обръщайки се към украинската посланичка във Вашингтон Оксана Маркарова, която за втора поредна година бе поканена да изслуша годишната му реч.

Байдън заяви, че САЩ са готови да работят с Китай, но ще защитават американските интереси, дни след като нареди на военните да свалят китайски разузнавателен балон. "Не се заблуждавайте: както ясно заявихме миналата седмица, ако Китай застраши нашия суверенитет, ще действаме, за да защитим страната си. И го направихме", каза той пред Конгреса.

Полицията, насилието и оръжията

Американският президент призова Конгреса на САЩ да приеме реформи, с които да се търси отговорност от полицията за злоупотреби, както и да се забрани "веднъж завинаги" използването на опасни нападателни оръжия.

"Не можем да се откажем", каза Байдън, визирайки Тайър Никълс, който почина след жесток побой от полицията - и чиито родители бяха почетни гости на речта "За състоянието на съюза".

"Всички искаме едно и също нещо. Квартали без насилие. Правоохранителни органи, които печелят доверието на общността. Нашите деца да се прибират в безопасност. Равна защита пред закона; това е заветът, който имаме в Америка... Знам, че повечето полицаи са добри, достойни хора. Те рискуват живота си всеки път, когато обличат униформата." 

Климатичните промени

Президентът определи климатичната криза като "екзистенциална заплаха" и отбеляза, че макар в близко бъдеще икономиката все още да разчита на петрол и газ, Америка се справя с предизвикателството.

"Климатичната криза не се интересува от това дали сте в червен или син щат. Тя е екзистенциална заплаха. Имаме задължение не към себе си, а към нашите деца и внуци да й се противопоставим", заяви Байдън.

Американският президент предупреди, че ще наложи вето на всеки закон, забраняващ абортите в цялата страна, и призова да бъдат гарантирани репродуктивните права и здраве на жените.