Медия без
политическа реклама

45 души са арестувани на първомайския протест в Париж

Полицията използва палки и сълзотворен газ

02 Май 2024
12 полицаи са били ранени, въпреки че демонстрациите бяха много по-умерени от миналогодишните, отбелязва Ройтерс.
стопкадър NEXTA
12 полицаи са били ранени, въпреки че демонстрациите бяха много по-умерени от миналогодишните, отбелязва Ройтерс.

45 души са арестувани в Париж по време на традиционните първомайски протести, а 12 полицаи са били ранени, въпреки че демонстрациите бяха много по-умерени от миналогодишните, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Полицейските сили за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и палки, за да разпръснат някои от демонстрантите. Според полицията броят на протестиращите във френската столица е възлизал на около 18 000 души, въпреки че според левия профсъюз Обща конфедерация на труда, броят им е бил около 50 000.

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица, макар че някои развяваха и палестински знамена в знак на солидарност с жителите на Газа, отбелязва Ройтерс.

Полицията съобщи, че общо около 121 000 протестиращи са участвали в първомайските митинги в цяла Франция, докато профсъюзът ОКТ посочи цифрата 200 000. И двете цифри са доста под повече от двата милиона души, които според профсъюза са участвали в първомайските протести през 2023 г., на фона на силната съпротива срещу обсъжданата тогава пенсионна реформа.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Париж, ден на труда

Още по темата