Quantcast

Медия без
политическа реклама

Училищен директор е наказан заради частна занималня

Правото на безплатно образование е гарантирано в закона, казват от МОН

БНТ
139-о училище "Захарий Круша"

Директорът на 139-о училище в столицата "Захарий Круша" Румяна Дончева е привлечена към дисциплинарна отговорност заради организиране на частни занимални за учениците й. Това става ясно от отговор на депутатски въпрос на просветния министър проф. Галин Цоков.

За схемата разказа преди време Нова телевизия . Оттам разкриха, че тъй като няма много стаи за занимални, 139-о училище използва апартаменти в близък блок, за които се плаща наем. Поради тази причина родителите заплащат такса - по 300 лв. на месец, за да могат децата им да ходят на занималня след часовете. По закон обаче на учениците се полагат безплатни занимални, а преподаването на частни уроци от същите учители, които преподават и в класа им, е незаконно. 

"Родителите буквално нямат друг избор, защото избират или детето им да ходи на частна занималня, или да си го гледат вкъщи", твърдеше баща на ученик. "От третите класове само една пета е за държавна, другите ходят на частна занималня. Тя е извън училището, води се от съответните класни. Преподават учителите от съответния клас. Директорката знае за това", посочи и майка на друг ученик. Директорът на училището Румяна Дончева обаче твърди, че на всички деца от първи до четвърти клас е предложена безплатна занималня.

Министерството на образованието е сигнализирано на 23 май т.г. за случая, като веднага е разпоредило проверка на РУО-София, става ясно от отговора на проф. Цоков. На 21 юли излиза докладът на РУО-София, като са констатирани няколко нарушения - събиране на информация за частни дейности, наемане на помещения за занимания срещу заплащане от родителите (платена занималня), сключване на граждански договори с учители, работещи в училището, за провеждане на часове в "платената занималня", както и непубликувани документи на електронната страница на училището съгласно изискванията.

Шефът на РУО-София Ваня Кастрева е издала "заповед за задължителни предписания на директорката на 139-о "Захарий Круша" и е предприела действия по ангажиране на дисциплинарна отговорност на директора, като е поискала писмени обяснения", се посочва в отговора му. Не става ясно точно какво е дисциплинарното наказанието за директора - дали забележка или предупреждение за уволнение.

Във връзка с въпроса дали е регламентирано провеждане на съботно-неделни курсове на територията на училището, от МОН препращат към училищния закон, в който е регламентирано правото на безплатно образование, което се упражнява, без да се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет, като се ползва безплатно и материалната база за обучението и развитието на децата. Цитирани са и други текстове от закона, които определят какви могат да са собствените приходи на училището - от наем на недвижими и движими имоти, от собствени земеделски земи и гори, от права на интелектуална собственост, от реализация на продукция и услуги от практическо обучение, дарения, но и от частни занимални.